Un moment mult așteptat de români: „Dispare dosarul cu șină. Cetățenii scăpă de alergătura copierii documentelor atunci când au de depus acte, cereri sau formulare la instituțiile publice”

377

Instituțiile publice sunt obligate, din 4 iulie, să asigure copierea gratuită a actelor depuse de cetățeni.

Începand din 4 iulie, cetățenii scăpă de alergătura și de cheltuiala copierii documentelor atunci când au de depus acte, cereri sau formulare la instituțiile publice.

Instituțiile publice sunt obligate ca, de la acest termen, să se ocupe, în mod gratuit, de fotocopierea actelor aduse de cetățeni. În plus, autoritățile centrale și locale nu vor mai avea voie să ceară contribuabililor dosare și nici alte articole sau obiecte de birotică ori papetărie.

Tot gratuit, aceleași instituții trebuie să pună la dispoziția cetățenilor, atât în format fizic, cât și în format electronic (pe site-ul propriu), modelele formularelor sau cererilor aferente tuturor serviciilor publice furnizate.

În plus, legea prevede că aceste reguli se vor aplica și  persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică. Cu alte cuvinte, aceste reguli se vor aplica, de pildă, și universităților.

Legea 9/2023, care se aplică din 4 iulie 2023, vizează simplificarea procedurilor administrative de depunere a unor acte la autorități.