Statul percepe din acest an, 10% din dobânzile banilor ținuți de români în bănci

370

Actuala guvernare încearcă pe toate căile să rupă cât mai mult din veniturile românilor.

După nenumăratele măsuri de austeritate și controversata reglementare care vizează limitarea banilor cash, o altă măsură a fost adoptată tacit. Banii din depozitele bancare ale românilor nu scapă netaxați de politicile financiar fiscale ale actualei guvernări.

Conform ord.nr 16 din 2023, care modifică Codul Fiscal, cei care au depus bani în conturi la bănci, în depozite bancare purtătoare de dobânzi vor fi taxați de stat. Practic, conform actului normativ menționat, statul va percepe 10% din dobănda acumulată, pentru CASS(contribuția la Fondul pentru Sănătate).

Evident că nu contează faptul că ești salariat și iți plătești deja această contribuție. Mai mult, din primăvară, cei care au depozite în bănci și pentru care primesc dobândă,vor trebui să declare la fisc acest venit din dobânzi, care va fi taxat cu 10%. Spre exemplu, ai strâns din dobânzi 20.000 de lei, statul iți va lua 2000 pentru CASS. Ordonanța menționată prevede, în acest caz, o singutră excepție.

Nu vor plăti acest procent la sănătate, cei care au folosit banii pentru a cumpăra titluri de stat. În acest caz, dobânda nu va fi taxată de cu cei 10% pentru CASS.