PSD ia în calcul comasarea alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidenţiale

465

Alegerile locale ar putea avea loc în aceeaşi zi cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în toamna anului viitor. Este o variantă agreată acum şi de PSD, nu doar de PNL, au precizat surse politice.

În această situaţie, viitorul preşedinte ales ar urma să aştepte finalizarea mandatului actualului preşedinte, Klaus Iohannis, pentru a-şi prelua mandatul.

Motivul comasării ţine de numărul mare de runde de alegeri de anul viitor, europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale.

În lipsa unei comasări, alegerile prezidenţiale ar urma să aibă loc la finalul lunii noiembrie, în ultimul weekend din lună, urmate la scurt timp de alegerile parlamentare şi apoi de turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Pentru a se realiza comasarea localelor cu primul tur al prezidenţialelor, AEP trebuie să transmită dacă se poate realiza votul în cazul celor două tipuri de alegeri, în condiţiile în care la locale votanţii trebuie să meargă la secţiile în care sunt arondaţi în funcţie de domiciliu, pe când în cazul alegerilor prezidenţiale pot vota şi la alte secţii.