Guvernul a aprobat o ordonanță prin care spitalele și clinicile private vor putea accesa oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate. În prezent, acestea puteau implementa programe de sănătate doar dacă era depășită capacitatea furnizorilor publici.
„Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale. Astfel, se asigură accesul imediat al pacienților la tratament in cadrul programelor naționale de sănătate curative și, funcție de opțiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizați și evaluați și care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de ordonanță care modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.
„Cu doar o zi înainte de moțiune, Guvernul PNL face cadouri privaților din Sănătate si iata ca, in sfarsit, cineva se revolta!Practic, guvernul a aprobat azi o OUG pentru privatizarea Sănătății si a desființat criteriul „prețului cel mai mic” pentru materiale sanitare și medicamente în programele de sănătate publică, dandu-se acces la banii publici furnizorilor de produse scumpe.OUG pentru privatizarea Sănătății nu interzice coplata. Deci pentru a avea acces la tratamentele decontate de stat, pacienții vor fi obligați să plătească servicii conexe, precum „taxa pentru confort scaun salon” sau „taxa pentru confort pat rezervă” etc. În plus, spitalele de stat rămân cu o finanțare și mai firavă, realitate care le va pune în pericol chiar existența. Nu degeaba anuntau in programul de guvernare ca vor inchide spitale…Faptul că este un veritabil jaf la adresa banului public, o demonstreaza si aberația din OUG a guvernului Orban care stabilește că în situația în care costurile serviciilor prestate de privat depăsesc alocarea bugetară, diferenta va fi plătită de stat până la concurenta sumei solicitate. Deci statul le garantează privaților că le va deconta orice sumă, indiferent de limitele bugetului. Consecința va fi dublarea cheltuielilor pe programele de sănătate, în beneficiul exclusiv al sistemului privat. Este un tun financiar ordinar. ” declară Lia Olguța Vasilescu