Românii care au apelat la amânarea ratelor din cauza pandemiei de coronavirus se vor regăsi la Biroul de Credit. Instituţia şi băncile susţin însă că aceste notificări nu sunt importante şi nu vor avea efecte negative asupra clienţilor.

Românii care au apelat la facilitatea oferită de stat pentru amânarea ratelor se vor regăsi la Biroul de Credit. Asta deşi nici în ordonanţa pentru amânarea ratelor, nici în normele de aplicare nu se menţionează nimic despre acest lucru. Astfel, raportarea creditelor înregistrate la Biroul de Credit şi suspendate la plată va fi realizată prin introducerea comentariului Suspendare la plată.

Ulterior, în perioada de suspendare la plată, banca va transmite la fiecare scadenţă informaţia referitoare la faptul că rata şi valoarea plătită sunt zero. Biroul de Credit a transmis că scorul de credit nu va fi afectat, explicând că acesta nu influenţează algoritmul de calcul.

„Suspendarea la plată este o informaţie care face parte din categoria ‘Date referitoare la evenimente care apar în perioada de derulare a produsului de tip credit’, prelucrată în Sistemul Biroului de Credit în baza interesului legitim, conform prevederilor Regulamentului General privind Protecţia Datelor”, arată instituţia. Potrivit Biroului de Credit, înregistrarea suspendării la plată este necesară atât pentru a reflecta în mod corect situaţia creditului, în perioada suspendării la plată, cât şi pentru continuarea desfăşurării unei activităţi de creditare responsabile, în condiţiile protejării, facilitării accesului la creditare şi prevenirii îndatorării excesive a persoanelor vizate.

Este incert însă dacă menţiunea suspendarea plăţilor ar putea să fie considerată de bănci un element în plus de risc în decizia de acordare a unui nou împrumut.

Românii mai pot solicita până pe 15 iunie amânarea ratelor. Cea mai recentă statistică arată că peste 150 de mii de români au beneficiat de amânarea ratelor cu până la 9 luni.