Prim-ministrul Ludovic Orban a afirmat că analizează, împreună cu specialiştii, calendarul reluării treptate a activităţii în marile centre comerciale, în cursul lunii iunie, dacă situaţia epidemiologică o va permite, într-o primă etapă urmând a deveni operaţionale activităţile comerciale. De asemenea, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat că în urma discuțiilor cu reprezentanţii Asociației Investitorilor de Real Estate din România s-a stabilit deschiderea mall-urilor începând cu 15 iunie, condiția fiind un trend descendent al cazurilor de coronavirus. Virgil Popescu a spus că, deocamdată, nu a fost luată în calcul și redeschiderea cinematografelor și a spațiilor de joacă pentru copii din mall-uri la aceeaşi dată.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Guvernului, premierul Ludovic a evaluat luni, împreună cu reprezentanţii Asociaţiei Investitorilor de Real Estate din România, efectele măsurilor pentru susţinerea economiei afectate de pandemia de COVID-19, precum şi deciziile care vor fi luate în continuare, pentru reluarea operaţiunilor în acest sector în condiţii de siguranţă sanitară.

„Prim-ministrul a afirmat că analizează, împreună cu specialiştii, calendarul reluării treptate a activităţii în marile centre comerciale, în cursul lunii iunie, dacă situaţia epidemiologică o va permite. În prima etapă, vor fi operaţionale activităţile comerciale, dar va rămâne în continuare în analiză activitatea cinematografelor, restaurantelor şi locurilor de joacă pentru copii din aceste centre, pentru că implică risc epidemiologic ridicat. Reprezentanţii Asociaţiei Investitorilor de Real Estate din România au menţionat că sunt pregătiţi pentru reînceperea activităţii în mall-uri, astfel încât să fie respectate măsurile de protecţie a sănătăţii cetăţenilor”, se arată în postare.

„Premierul Orban a menţionat că, din perspectivă socială, angajaţii a căror activitate nu poate fi reluată vor beneficia de şomaj tehnic şi după 1 iunie 2020, iar pentru păstrarea locurilor de muncă vor fi aplicate măsuri active de sprijin. Pentru sprijinirea economiei, în continuarea măsurilor luate, Guvernul pregăteşte un Plan de relansare economică al cărui obiectiv este stimularea investiţiilor, prin mecanisme de garantare a creditelor pentru capital de lucru şi scheme de ajutor de stat”, se mai arată în postare.

Şi ministrul Economieiei, Virgil Popescu, a anunţat că autorităţile iau în calcul redeschiderea mall-urilor din 15 iunie.

„Pentru moment, nu luăm în calcul ca din data de 15 iunie să fie deschise cinematografele şi locurile de joacă, din interior. Uşor, uşor se vor da măsuri de relaxare, pentru a ajuta la revitalizarea economiei, pentru ca viaţa să revină la normalitate”, a mai anunţat Virgil Popescu.