Întâlnire între primarul Ploieştiului, Adrian Dobre şi compania Veolia Energie Prahova cu privire la expirarea contractului de furnizare energie termică și apă caldă începând cu 1 mai

1075

Ieri, a avut loc o întâlnire între primarul Municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, şi conducerea companiei Veolia Energie Prahova cu privire la faptul că, începând cu 1 mai, expiră contractul privind furnizarea de energie termică şi apă caldă pentru ploieşteni.

Mandatul cu care am mers în faţa Veolia a fost acela că NU voi accepta sub nicio formă ca ploieştenii să plătească 404 lei (340 de lei + TVA) per gigacalorie aşa cum solicită compania franceză. Vorbim, practic, de o dublare nejustificată a facturilor, în contextul în care chiar ei recunosc că au pierderi de căldură de 40% din cauza ineficienţei sistemului de încălzire pe care l-au patronat timp de 15 ani, încă de pe vremea mandatului primarului PSD Emil Calotă. Am toată deschiderea pentru a negocia cu ei un preţ CORECT, care să asigure funcţionarea companiei, dar nu voi accepta ca ploieştenii să fie jecmăniți de clientela de partid a PSD – ALDE – PMP. Consider că, dacă aş semna în aceşti termeni, aş accepta un jaf la drumul mare. Este, deci, exclus să semnez o prelungire de contract cu o valoare de 404 lei per gigacalorie”, a declarat primarul Adrian Dobre.

Întâlnirea dintre primarul Municipiului Ploieşti şi compania Veolia Energie Prahova a avut loc în contextul în care primarul Adrian Dobre a iniţiat o propunere de Hotărâre de Consiliu Local, prin care se fac primii pași în vederea înființării unei societăți proprii care să gestioneze serviciile de căldură şi apă caldă. Exact pe modelul de la Bucureşti, unde a existat un consens între toate partidele politice (majoritatea PSD – ALDE – PMP şi minoritatea PNL – USR). De menţionat, că Bucureştiul nu a vrut niciodată să concesioneze către Veolia (ApaNova) căldura şi agentul termic fix din cauza pretenţiilor financiare nejustificate ale companiei franceze.

Le-am transmis celor de la Veolia că, deşi principala problemă este reprezentată de preţ, nu este singura nemulţumire pe care o am. Ei trebuie să-şi asume responsabilitatea faţă de ploieştenii care le plătesc facturile. Asta înseamnă că ei trebuie să suporte pierderile din sistem, nu cetăţeanul de rând. De asemenea, dacă tot primesc sume uriaşe de bani, trebuie să mai şi facă investiţii în infrastructură. Nu e normal să-ţi asumi că sarcina ta e doar să dai drumul la apă pe o ţeavă fără să te intereseze calitatea serviciului prestat pentru clientul final”, a afirmat primarul Municipiului Ploieşti, Adrian Dobre.

Comportamentul Veolia Energie Prahova a fost lipsit de onestitate în raport cu ploieştenii, exercitând, practic, prin acţiunile de forţă din ultima perioadă un şantaj la adresa conducătorilor administraţiei publice locale a Municipiului. Timp de 15 ani, au încasat peste 300 de milioane de euro din facturile plătite de ploieşteni, iar acum vor să prelungească cu alți 7 ani, cu sprijinul majorităţii PSD – ALDE – PMP din Consiliul Local, timpul în care să obţină exact aceeaşi sumă de bani.

„E bine că reprezentanţii Veolia au venit la negocieri, chiar dacă atitudinea lor este una de forță. Deschiderea mea faţă de dialog şi negociere rămâne permanentă, dar doar dacă soluţia finală este în interesul ploieştenilor și una CORECTĂ. Ştiu foarte bine că Veolia se bazează pe sprijinul PSD – ALDE – PMP în Consiliul Local. Dar eu sunt cel care semnează contractul şi le spun clar că nu cedez şantajului. Eu am mandat de la ploieşteni, nu de la politrucii lui Liviu Dragnea sau ai Leocadiei Gavrilescu.  Îi asigur, încă o dată, pe ploieşteni, că vom găsi o soluţie şi că nu vom ajunge în situaţia ca preţul per gigacalorie să nu fie unul CORECT, a concluzionat Adrian Dobre.