La data de 23.03.2020 procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia au fost sesizați despre împrejurarea că la data de 18.03.2020, în jurul orei 13:10, polițiștii din cadrul Poliției Sinaia, județul Prahova, s-au deplasat, în urma primirii unui apel telefonic, la domiciliul unei persoane care s-a întors recent din străinătate și care nu a respectat obligația de autoizolare la domiciliu impusă de Poliția de Frontieră.

Din actele procedurale efectuate în cauză a reieșit că persoana respectivă, un bărbat în vârstă de 68 de ani, a revenit în România la data de 17.03.2020, iar la efectuarea formalităților de intrare în țară a completat pe Aeroportul ”Henri Coandă” din Otopeni un formular tipizat prin care făcea cunoscut că nu acuză stare specifică gripei ori altor afecțiuni, fără a fi înștiințat de vreo autoritate că are obligația autoizolării la domiciliu.

În acest context, la data de 18.03.2020, a părăsit domiciliul și s-a deplasat la un magazin pentru a se aproviziona cu alimente, soția sa rămânând acasă, împrejurare care a determinat un vecin să anunțe organele de poliție, gest motivat de dorința de a preveni răspândirea coronavirusului COVID-19,

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, prev. și ped. de art. 352 alin. 1 cod penal.