România nu intră în Schengen. Austria și Olanda au votat împotriva noastră. Croaţia a fost acceptată.

351

România şi Bulgaria rămân deocamdată în afara spaţiului Schengen. Austria şi Olanda au votat împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen. În schimb, Croaţia a fost acceptată.

România și Bulgaria nu intră în Schengen. România (19 milioane de locuitori) și Bulgaria (6,5 milioane), care au aderat la UE în 2007 și care bat la ușa Schengen de peste zece ani, s-a lovit de opoziţia Austriei şi Olandei.

Austria a votat joi în Consiliul JAI împotriva admiterii României în Schengen, iar Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei care e cuplată cu România fiind evaluate împreună.

De altfel, ministrul austriac de interne Gerhard Karner a declarat joi dimineață, înaintea Consiliului JAI, că va vota împotriva extinderii Spațiului Schengen, reiternând poziția Austriei din ultimele săptămâni.

„Am vorbit mai devreme cu colegii români. Cred că Austria își pune în joc reputația bună pe care o are în Europa de Est.  Astăzi voi vota contra extinderii Schengen cu România și Bulgaria. Este o greșeală ca un sistem care în multe locuri nu funcționează să fie extins. Anul acesta, în Austria, au fost 100.000 de treceri ilegale ale frontierei. Dintre aceștia, 75.000 nu erau înregistrați. Este o dovadă că sistemul nu funcționează”, a spus ministrul austriac de interne Gerhard Karner.

Singura ţară acceptată în Schengen de la 1 ianuarie 2023 este Croaţia.

Respingerea aderării României la spaţiul vine în ciuda faptului că în ultimele zile Comisia Europeană a transmis în mod repetat că toate cele trei țări au îndeplinit cerințele tehnice necesare, care au de-a face cu controalele la frontieră, protecția datelor și politicile de vize, printre altele.