România, la un pas de epidemie de gripă. 35 de oameni au decedat!

983

35 de persoane au murit de gripă în ultimele săptâmâni, în România, informează România TV. Dacă şi săptămâna viitoare numărul morţilor de gripă va creşte galopant, Ministerul Sănătăţii va declara epidemie.

În cazul în care va urma a treia săptămână cu caracter epidemic, în România va fi declarată epidemie de gripă.

Gripa a avut un trend crescator, cu extindere regională în zona de sud a țării și cu focare locale. Decesele cauzate de infecțiile respiratorii acute au fost mai multe comparativ cu cele inregistrate în săptămâna precedentă, iar rata pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 60%.

Numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute înregistrat la nivel național a fost de 117.576, cu aproape 3000 de cazuri mai multe comparativ februarie 2018. Anul acesta, cele mai multe decese au avut loc în Prahova și Arad, 5 decese în fiecare judet.

Pe locul 2 este situată Capitala cu 4 decese, urmata de Galați cu 3 morti. La Cluj, Constanta, Mures si Timisoara s-au inregistrat in total 8 decese. In Suceava 2, iar in Bihhor, Buzau, Caras, Gorj,Iași, Teleorman și Ilfov cate 1 deces in fiecare judet.

În total, până la această oră, 35 de oameni morti. De la începutul sezonului au fost confirmate 522 cazuri de gripă: 228 cazuri gripă de cu virus AH1, 127 cazuri de gripă cu virus AH3, 166 cazuri de gripă cu virus A nesubtipat si 1 caz de gripă cu virus B.

Cum te ferești de gripă. Sfaturile specialiștilor:

  • Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuala indicatie de spitalizare;
  • Izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemanatoare gripei;
  • Respectarea etichetei tusei si stranutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul partii interne a articulatiei cotului);
  • Igiena adecvata a mainilor, in vederea reducerii raspandirii virusului;
  • Evitarea aglomeratiilor si limitarea organizarii de evenimente;
  • Triaj epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar si auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistati cu simptomatologie respiratorie;
  • Limitarea accesului vizitatorilor in spitale, in special in sectiile cu risc;
  • Purtarea echipamentului de protectie adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical;
  • Continuarea vaccinarii antigripale