Ministrul de Interne Marcel Vela a anunţat luni o nouă ordonanţă militară, prin care persoanele peste 65 de ani pot circula în afara locuinţei în intervalele 7:00 – 11:00, şi 19:00 – 22:00 pentru cumpărături, pentru a plimba animalele sau în alte situaţii prevăzute expres. Suspendarea mai multor zboruri este prelungită. Măsurile se aplică de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial.

Persoanele de peste 65 de ani pot circula într-un nou interval orar, de la 7:00 la 11:00 și de la 19:00 la 22:00, pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie, deplasarea din motive justificare, precum îngrijirea sau însoţirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice sau bolnave sau cu dizabilităţi, deplasări scurte legate de activitatea fizică individuală a persoanelor.

Tot în sensul de a ajuta persoanele ce au împlinit 65 de ani, operatorii economici ce comercializează alimente și produse de necesitate își vor organiza programul de lucru pentru a facilita accesul persoanelor de peste 65 de ani în cele două intervale orare menționate”, a precizat Vela.

Magazinele vor avea program special pentru persoanele vârstnice

„Operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalele orare 07.00-11.00 și 19.00-22.00. Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în cuprinsul ordonanței.

Prelungirea suspendării zborurilor spre ţările cu risc crescut

O altă măsură ține de suspendarea unor zboruri către ţări unde au fost deja suspendate cursele aeriene pentru o perioadă de 14 zile. Am decis că va trebuie prelungită măsura suspendării zborurilor către și dinspre Spania pentru o perioada de 14 zile, începând cu 28 aprilie. Am prelungit similar și măsura pentru Austria, Belgia, Elveția, SUA, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Turcia și Iran pentru 13 zile între 2 mai și 14 mai, inclusiv.

Un alt anunţ vizează lucrătorii din Poşta Română.”Pe perioada stării de urgenţă, trimiterile poştale pot fi predate destinatarilor prin introducerea în cutia poştală sau, în lipsa acestuia, prin afişarea la adresa destinatarului, cu o singură excepţie, actele de procedură judiciară”, a explicat Vela.Referitor la cum va fi după relaxarea restricţiilor în 15 mai, ministrul de Interne a precizat că aceasta va fi graduală şi va trebui ca cetăţenii să fie cu atât mai responsabili.”Ştiu că se apropie 1 mai, că vremea este frumoasă, dar este timpul să ne analizăm priorităţile şi să ne dăm seama ce contează cu adevărat – sănătatea şi protejarea noastră şi a celor dragi. MAI şi instituţiile partenere nu se vor relaxa”, a conchis Marcel Vela. 

Am mai prelungit suspendarea zborurilor către și dinspre Italia, suspendare ce va fi valabilă pentru încă 12 zile, până pe dată de 14 mai. Tot la capitolul prelungirea suspendării zborurilor intră și cele din Franța și Germania, pentru o perioada de 10 zile, până la data de 14 mai inclusiv”, a declarat, luni seară, ministrul Marcel Vela.