15 mai, Ziua Internațională a Familiei

450

Sarbatorita pe intreaga planeta, incepand cu anul 1995, cu scopul de a sensibiliza opinia publica si de a sublinia importanta familiei, in conditiile in care oamenii au inceput sa se indeparteze de institutia numita „familie”.

La propunerea Institutului Roman pentru Drepturile Omului, propunere sustinuta si de Patriarhia Romana, ziua de 15 mai a devenit oficial si  Ziua familiei romane.

Familiile sunt “nucleul de baza” a societatii – ne nastem in familii, iar cei mai importanti ani in dezvoltarea noastra sunt petrecuti in caminele noastre. Dar fiecare viata de familie este diferita, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interactiune diferite. Vietile noastre sunt atat de agitate, incat Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a incetini acest ritm si de a petrece timp cu familiile noastre.

Familia se afla in centrul vietii sociale, asigura bunastarea membrilor ei, educand si socializand copii si tinerii si ingrijindu-i deopotriva pe cei mici si pe cei varstnici, si asigura si bunastarea societatii in ansamblu.

Familia are un rol esential si in asigurarea si imbunatatirea sanatatii copiilor, prin suport afectiv, ingrijire, vaccinare preventiva sau tratament cand sunt bolnavi. In schimb, politicile publice si programele sociale trebuie sa-i asiste efectiv pe parinti sa-si poata indeplini acest rol si trebuie sa creasca sprijinul financiar acordat familiilor, in special a celor aflate in dificultate sau situatii vulnerabile.

De exemplu, prin masuri cum sunt alocatiile pentru copii sau ajutoarele acordate conditionat, daca parintii le asigura copiilor o ingrijire preventiva sau daca ii trimit la scoala, s-a constatat imbunatatirea starii de sanatate a copiilor si a rezultatelor lor scolare.

De asemenea, politicile publice legate de timpul de munca au impact asupra sanatatii tuturor membrilor familiei, si in special a noilor nascuti, ca si concediul platit pentru ingrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate da posibilitatea mamelor sa alapteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de imbolnavire a nou-nascutilor, si chiar si a mamelor, iar concediul paternal ajuta tatii sa aiba relatii mai apropiate de copiilor lor si sa-si asume mai multe responsabilitati in familie.

Au contribuit de asemenea la bunastarea emotionala politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp parintilor sa se ocupe de copii si sa le asigure o ingrijire mai buna. Politicile si programele  privind siguranta si stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunastarea fizica si emotionala a copiilor si  tinerilor.

Mai mult, e nevoie de politici adecvate si pentru a ajuta familiile sa-i poata ingriji nu doar pe cei cu dizabilitati sau nevoi speciale, dar si pe varstnici, mai ales in actualele conditii de imbatranire a populatiei.