În perioada 20 – 24 iulie 2020 Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova a desfăşurat acţiuni de control în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 255.000 lei.

În domeniul relaţiilor de muncă s-au efectuat 53 controale în urma cărora s-au aplicat 22 sancţiuni contravenţionale, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 207.000 lei, din care 170.000 lei pentru muncă nedeclarată. Arătăm că în perioada mai sus menţionată inspectorii de muncă au identificat 11 persoane care au fost primite la muncă în lipsa formelor legale de angajare. Printre neconformităţile constatate în domeniul relaţiilor de muncă cu ocazia derulării activităţilor de control, pe lângă prestarea de muncă nedeclarată, se numără nerespectarea prevederilor legale cu privire la durata timpului de muncă, neachitarea drepturilor salariale la termenul prevăzut în contractul individual de muncă şi nerespectarea prevederilor legale care reglementează repausul săptămânal.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 57 controale în urma cărora s-au aplicat 133 sancţiuni contravenţionale, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 48.000 lei. De asemenea, inspectorii de muncă au dispus suspendarea activităţii unui număr de trei angajatori, deoarece permiteau consumul produselor alimentare şi al băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţii închise, contrar prevederilor legale în vigoare care stabilesc măsuri de prevenire şi control ale infecţiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Totodată, în perioada 24.07.2020 (după orele 14.00) – 26.07.2020, Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova a iniţiat un număr de 60 de controale, atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, majoritatea derulate pe timpul nopţii, la angajatori care desfăşoară activitate în spaţii aglomerate, destinate publicului, respectiv restaurante, terase, cluburi, centre comerciale, piscine şi săli de jocuri.