Violoncelistul Răzvan Suma concertează joi la Ploiești

546

Răzvan Suma, unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, este violoncelistul invitat să concerteze joi, 11 aprilie 2019, de la ora 19.00, pe scena Sălii “Ion Baciu” a Filarmonicii, alături de orchestra simfonică la al cărei pupitru dirjoral se va afla maestrul Ovidiu Bălan. Programul serii este dedicat compozitorilor Wolfgang Amadeus Mozart (Uvertura operei „Clemența lui Titus”), Joseph Haydn (Concertul pentru violoncel și orchestră în Do major) și Felix Mendelssohn Bartholdy (Simfonia a V-a “Reforma”).

Născut în 1977 la Cluj-Napoca, Răzvan Suma a urmat cursurile Liceului de muzică din orașul natal la clasa profesoarei Gabriela Todor. În anul 2000 a obţinut diploma de licenţă la Universitatea Naţională de Muzică din București la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 a început programul de perfecţionare „Artist Diploma” la Longy School of Music – Cambridge – Statele Unite, la clasa profesorului Terry King. Concursurile de mare prestigiu ca „Giovanni Batista Viotti” – Italia, „Markneukirchen” – Germania sau „Villa de Llanes” – Spania sunt doar câteva dintre cele mai importante competiţii internaţionale la care a participat Răzvan Suma. Educaţia sa muzicală a fost armonios completată de cursurile de perfecţionare cu maeștrii Marin Cazacu, Arto Noras, Miklos Pereny, Radu Aldulescu, Aurel Niculescu, Mirel Ianovici, Herre-Jan Stegenga, Frans Helmerson.

În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor și Corurilor Radio, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică București dezvoltă o intensă activitate pedagogică. Este invitat să predea cursuri de măiestrie organizate în România, Spania, Argentina, Coreea. A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internaţionale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul „Borromeo”, Cvartetul „Voces”, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea și Misha Katz.

Sub titlul „Vă place BACH?”, în 2012 Răzvan Suma a suţinut primul său turneu naţional solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. Ca o continuare firească a acestei frumoase iniţiative, între 8-29 octombrie 2013, Răzvan Suma a propus melomanilor din 13 orașe turneul naţional „Vă place BRAHMS?”, susţinut alături de pianistul spaniol Josu Okinena.

În 2014, împreună cu Analia Selis și Julio Santián, chitarist și compozitor din Argentina, Răzvan a susținut un al treilea turneu, „Vă place TANGO?”. Răzvan Suma a realizat din 2006 până în prezent șase turnee în formulă de Trio – „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad” – alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. Alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu și Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele „Cellissimo”, Răzvan Suma a fost prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc.

În ultimii ani Răzvan Suma a realizat o serie de înregistrări speciale, inclusiv pentru Fonoteca de Aur a Societăţii Române de Radiodifuziune, precum și transmisiuni în direct la posturi de radio și televiziune („RAI” Torino, „MDR” Leipzig, „TVR” România, „Acasă” TV, Radio Berlin, Radio Macao, Radio Sofia, Radio București, Radio Euskadi).

Biletele, în valoare de 25 de lei (adulți), 15 lei (pensionari) și 5 lei (elevi/studenți) se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii, la Agenția Teatrală, la standul special amenajat în hipermarketul Cora – AFI Ploiești și online, pe www.filarmonicaploiesti.eu.