Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a intervenit sâmbătă seara la România TV pentru a aduce explicaţii despre majorarea pensiilor, după ce premierul Ludovic Orban a declarat că este posibil ca aceasta să fie amânată, depinzând de evoluţia epidemiei de COVID 19.

„Deja se proceseaza platile somajului tehnic pentru aproximativ 500.000 de angajati. Sigur, nu este singurul sprijin, gandim si alte masuri pentru a sprijini companiile, care acopera cu dificultate salariile oamenilor cu care lucreaza. Am avut consultari cu mediul de afaceri si am atras atentia asupra acestor realitati, in care angajatorii au intrat in panica si au desfacut contracte de munca.

Exista forma somajului clasic, care nu e onoranta, dar este o varianta. Pentru cei care nu au lucrat si nu au cu ce sa-si ingrijesasca familia, se implica si guvernul si autoritatile locale, ca sa fie ajutati.

In mod evident plata este integrala pentru luna trecuta. Lucram la o reglementare pentru a lua toate masurile de protectie pentru toti angajatii, inclusiv din domeniul public. In sensul acesta am ganditt o reglementare care sa solicite angajatilor din domeniul public sa stea acasa 10 zile pe luna, cu 75% din salariul de baza. Efectul ei se va resimti in luna mai pentru luna aprilie.

Eu trebuie sa raman fidela mesajelor de la momentul investirii. atata timp cat nu am elemente privind situatia incasarii la buget si predictia, nu am cum sa va declar altceva decat ca eu si echipa guvernamentala facem toate eforturile. Cresteri vor fi cu siguranta, dar urmarim evolutia si nu am cum sa fac alta declaratie decat ca ministrul Muncii trebuie sa respecte legea”, a declarat Violeta Alexandru