Firma AdePlast, lider în industria de adevizi, polistiren și vopsele din România, a fost înghițită de compania elvețiană Sika, printre cei mai mari jucători de materiale chimice de construcții la nivel global. Vânzarea survine decesului proprietarului, Marcel Bărbuț, în luna februarie 2019.

Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Sika România SRL și Sika Finanz AG intenționează să preia Adeplast SA.

Atât Sika Romania SRL, cât și Sika Finanz AG sunt deținute Sika AG, Elveția, grup specializat în substanțe chimice. Sika Romania SRL desfăşoară activităţi în domeniul producerii de materiale de construcţii (producţie de beton, sisteme de hidroizolaţii, sisteme de acoperire, sisteme de pardoseli, sisteme de lipire şi etanşare, retehnologizări etc).

Adeplast SA este activă, în principal, în producția și comercializarea mortarelor și adezivilor pentru construcții și produselor de termoizolare, în special polistiren. Într-o măsură mai mică, Adeplast este implicată și în domeniul membranelor de hidroizolare, vopselelor și acoperirilor decorative, precum și în cel al amestecurilor pentru betoane și mortare și accesorii (plasă din fibră de sticlă, dibluri, lipici, spumă poliuretanică).

Adeplast deține patru fabrici în România, situate în apropierea orașelor Oradea, Ploiești, Roman și Craiova

În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal.