USR are un nou președinte, după demisia lui Dacian Cioloș din fruntea USR: „Nu puterile mi-au lipsit mie, ci încrederea că putem colabora împreună”

555

Biroul Național USR a respins luni proiectul de reformare a partidului propus de Dacian Cioloș, iar acesta și-a anunțat în această seară demisia ca șef al formațiunii politice, după doar 4 luni de când a fost ales președinte.

Am decis să demisionez din poziția de președinte, rămân în continuare în partid, un membru de partid și voi căuta în continuare cu ceilalți colegi care cred că acest partid, pentru a avea un viitor și eu cred că trebuie să aibă un viitor, are nevoie de împrospătare, are nevoie de reconectare la societate, are nevoie de curajul de a-și recunoaște limitele pe care trebuie să le depășească în perioada următoare.

Printre reformele interne solicitate de Dacian Cioloș se numără: schimbarea statutului partidului, înlocuirea actualului secretar general (care face parte din echipa Barna), stoparea excluderilor din partid pe motiv de delict de opinie, pregătirea unui guvern din umbră și transparentizarea ședințelor Biroului Național.

Dacian Cioloș cere vot proporțional pe liste pentru diferitele poziții din partid și dublarea Biroului Național cu membri din mediul de afaceri și societatea civilă. Dacă aceste ultime idei vor fi puse în practică, echipa lui Dan Barna ar putea să-și piardă majoritatea și deci influența chiar înaintea pregătirii alegerilor din 2024.

Va rămâne preșdinte interimar Cătălin Drulă, care este vicepreședintele cu cele mai multe voturi din Biroul Național, până când conducerea partidului va decide să organizeze alegeri pentru un nou președinte.

Cearta pe putere și influență, după ce partidul și-a ales un lider cu anvergură europeană, este un semn că USR se transformă și începe să arate la fel ca celelalte partide, care nu dau prea mulți bani pe valori, ci își concentrează toate mizele pe interese proprii.