Un nou recensământ va avea loc în România în 2021

564

Noul recensământ general al populației și locuințelor din România va avea loc în perioada iulie – noiembrie 2021, iar în prima parte cetățenii își pot completa singuri, online, formularele de recenzare, potrivit unui proiect legislativ trimis guvernului de Institutul Național de Statistică. Abia în faza a doua va avea loc recenzarea prin interviuri față în față a cetățenilor care nu și-au completat singuri formularele, potrivit proiectului citat.

E bine de stiut ca romanii care se auto-recenzeaza vor avea dreptul la o zi libera din partea angajatorilor.

„Persoanele salariate care se auto-recenzeaza prin intermediul Internetului au dreptul la o zi libera, platita, in scopul incurajarii utilizarii cu predilectie a acestei metode (…) ziua libera platita se acorda in termen de maxim 12 luni de la data realizarii cu succes a auto-recenzarii”, se mai arata in proiect.

Sanctiuni

Refuzul de a furniza date este contraventie, fiind sanctionat cu amenda intre 1.000 – 5.000 de lei.

Proiectul de Lege privind organizarea si desfasurarea Recensamantului Populatiei si Locuintelor din Romania in anul 2021 a fost transmis Guvernului de catre INS. Cetatenii pot trimite sugestii pana pe 30 iunie.

Proiectul a fost publicat de Institutul National de Statistica pe 19 iunie, fiind preluat pe site-ul Executivului pe data de 21. Acesta se afla in consultare publica pana pe 19 iulie.

„Recensamantul din anul 2021 are ca obiectiv prioritar producerea de statistici oficiale nationale si europene, sub forma unor indicatori statistici, in conditii de calitate, privind numarul si distributia teritoriala a populatiei rezidente, a structurii demografice si socio-economice, date referitoare la gospodariile populatiei, precum si la fondul locativ, conditiile de locuit ale populatiei si cladirile in care se situeaza locuintele”, se arata in proiectul de lege.