Un nou dosar penal pe numele procurorilor „de elită” Mircea Negulescu și Alfred Savu

568

Foștii procurori de la „Unitatea de elită” DNA Ploiești, Mircea Negulescu și Alfred Savu, s-au ales cu un nou dosar pentru cercetare abuzivă, legat de modul în care au instrumentat dosarul judecătoarei prahovene Ruxandra Popescu, acuzată de cei doi de abuz în serviciu și luare de mită, apoi achitată în instanță.

Mircea Negulescu a mai fost deferit justiției pentru aceeași infracțiune alături de Lucian Onea într-un alt dosar instrumentat de Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

De numele lor se leagă delațiuni scrise la dictare, martori inventați „din pix” și probe falsificate în timpul unei anchete al cărei scop nu era aflarea adevărului, ci punerea sub acuzare cu orice preț a lui Victor Ponta, Sebastian Ghiță, precum și a cât mai multor persoane din cercul lor. În acestă cauză era vizată și fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, pentru complicitate la represiune nedreaptă, deoarece a sprijinit acțiunile celor doi, însă partea ei de dosar a fost disjunsă de procurorii SIIJ.

De această dată, Negulescu este „coleg” de dosar cu un alt procuror, Alfred Savu. Numele lui Savu apare și în dosarul „Ponta-Blair”. În această a doua cauză penală, Negulescu și Savu au fost puși sub acuzare pentru că în mod mincinos au acuzat-o pe judecatoarea Ruxandra Popescu că ar fi primit mită o haină de blană. După trei ani de procese, Ruxandra Popescu a fost achitata.

Judecătoarea Ruxandra Popescu de la Judecătoria Sinaia a adresat, în iulie 2019, colegilor săi o scrisoare deschisă în care a vorbit despre abuzuri ale procurorilor DNA şi despre necesitatea SIIJ.

În documentul citat, judecătoarea a spus că „1179 de zile am avut calitatea de inculpat, 541 de zile de condamnat în primă instanţă”.

„Sunt judecător din anul 1996 şi nu am fost sancţionată şi nici măcar cercetată disciplinar vreodată. În data de 22 martie 2016, la ora 06:20, am fost luată de poliţie de acasă şi dusă cu mandat la DNA- Serviciul Teritorial Ploieşti, acuzată fiind că în schimbul acceptării promisiunii de a primi o haină de blană în valoare de 500 de euro mi-aş fi <încălcat atribuţiile de serviciu>, pronunţând la data de 11 noiembrie 2010 <o soluţie vădit contrară dispoziţiilor legale incidente> în urma căreia s-ar fi produs un prejudiciu Unităţii Administrativ Teritoriale Sinaia în valoare de 220.000 de euro”, a spus magistratul.