Un consilier județean PSD, care a redistribuit o fotografie trucată cu președintele Klaus Iohannis îmbrăcat în uniformă de nazist, a demisionat

1099

Constantin Guguianu şi-a dat demisia şi din celelalte funcţii politice pe care le avea în cadrul Partidului Social Democrat-Filiala Vrancea.

PSD Vrancea anunță demisia din funcție a consilierului județean Constantin Guguianu după ce acesta a distribuit, săptămâna trecută, pe Facebook, o imagine trucată cu președintele Klaus Iohannis în haine militare naziste. Anunțul filialei conduse de Marian Oprișan vine după ce Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România, Ellie Wiesel, și -a exprimat îngrijorarea față de gestul consilierului, avertizând că astfel de comunicări de către un demnitar al statului poate încuraja derapaje grave. Gestul consilierului nu este însă singular, dar este prima dată când o organizație PSD se delimitează de acest tip de atacuri politice. Mai mulți lideri PSD, între care Liviu Marian Pop, fostul ministru al educației, Darius Vâlcov, consilierul premierului  Dăncilă ș i Olguța Vasilescu, fost ministru al muncii l-au asociat pe Klaus Iohannis cu naziștii în poze trucate sau afirmații insultătoare.

”Ca urmare a acțiunii personale de a redistribui pe rețelele sociale o fotografie trucata cu Președintele României, consilierul județean Constantin
Guguianu și-a prezentat luni, 14 ianuarie 2019, demisia din demnitatea publică, dar și din calitățile deținute în cadrul organizației PSD Vrancea.

Reprezentanții organizației PSD Vrancea au precizat că se delimitează de acțiunile fostului consilier și au condamnat ferm acest tip de comportament. „ Pe această cale PSD Vrancea se delimitează de acțiunile domnului Constantin Guguianu și condamnă ferm acest tip de comportament!”, se arată în comunicatul PSD Vrancea dat publicității.

Constantin Guguianu este fost ofiţer de contrainformaţii militare şi din 2004 este consilier judeţean la Vrancea ales pe listele PSD. Guguianu era preşedinte al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică şi membru în consiliul de administraţie al Administraţiei Pieţelor, funcţii retribuite de la care a încasat anul trecut 37.000 de lei.  Acesta este mandatarul Consiliului Local la SC Parking, firmă care administrează locurile de parcare în Focşani şi a îndeplinit pentru o perioadă şi funcţia de director al Casei de Pensii Vrancea.  

Potrivit legii, „confecționarea, vânzarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea răspândirii de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi”