Un cetăţean român cercetat şi zeci de mii de pachete cu țigări confiscate

465

Polițiștii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmației au descoperit, în urma unor acţiuni desfăşurate pe linia combaterii contrabandei cu ţigări în zona de competenţă, peste 26.700 pachete cu țigări de provenienţă ucraineană. Un cetăţean român a fost sancţionat contravenţional, iar ţigările în valoare totală de 311.000 lei au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

În data de 2 octombrie a.c., la nivelul Sectorului Poliției de Frontieră Izvoarele Sucevei a fost declanșată o acțiune pe linia combaterii contrabandei cu țigări în zona de responsabilitate.

Astfel, în jurul orei 20.00, un echipaj al poliției de frontieră din cadrul sectorului a observat un grup de persoane care transporta de la frontiera de stat spre localitatea Bobeica, mai multe colete voluminoase.

Imediat, colegii noștri au acționat pentru reținerea celor în cauză, iar în momentul în care bărbații au observat echipajul poliției de frontieră au abandonat coletele și au fugit în pădure.

Deoarece persoanele în cauză nu s-au supus somațiilor legale prin voce,  polițiștii de frontieră au tras două focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea prevederilor legale, însă nici de această dată, cei în cauză nu s-au oprit.

Imediat, au fost anunţate şi autorităţile ucrainene despre caz în vederea cercetării în comun a evenimentului de frontieră.

La fața locului au fost descoperite nouă colete cu țigări de proveniență ucraineană, care au fost transportate la sediul sectorului, unde, în urma inventarierii, a rezultat cantitatea de 12.300 pachete cu țigări, de proveniență ucraineană.

Țigările, în valoare de 143.910 lei, au fost ridicate în vederea confiscării, iar în cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă și trecere frauduloasă  a frontierei de stat, la final urmând a se lua măsurile legale ce se impun.

În ultimele 48 de ore, polițiștii de frontieră de la Sectorul Poliției de Frontieră Brodina au descoperit în zona de frontieră, pe direcția localității Straja, în cadrul a două acțiuni desfășurate pe linia combaterii contrabandei cu țigări, 14.140 pachete țigări, în valoare de 165.900 lei.

În ambele cazuri, au fost anunţate autorităţile ucrainene despre evenimentele de frontieră în vederea efectuării cercetărilor ce se impun, conform procedurilor în vigoare.

Întreaga cantitate de țigări a fost ridicată în vederea confiscării, iar în continuare se efectuează cercetări pentru identificarea tuturor persoanelor implicate și a documentării întregii activități infracționale.

Ieri, 03 octombrie 2019, în jurul orei 21.00, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu, pe sensul de intrare în țară, un bărbat, cetățean român, R.S., în vârstă de 30 de ani, conducând un autoturism marca Volkswagen, înmatriculat în România.

Existând suspiciuni că acesta transportă țigări, polițiștii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au efectuat un control amănunțit asupra vehiculului, fiind descoperită ascunsă, în vederea sustragerii de la controlul vamal, în roata de rezervă şi în aripile autoturismului, cantitatea de 350 pachete cu ţigări, de provenienţă ucraineană.

Țigările, în valoare totală de 1.575 lei, au fost ridicate în vederea confiscării, bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 de lei, iar maşina a fost indisponibilizată la sediul instituţiei până la plata amenzii.