Un bărbat internat la Spitalul Săpoca a ucis patru pacienţi şi a rănit alţi 9 cu un stativ de perfuzie

428

Un pacient de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, a omorât, în noaptea de sâmbătă spre duminică, patru pacienţi şi a rănit alţi nouă cu un stativ de perfuzie.

Bărbatul a avut un episod de psihoză și a lovit în mod repetat 13 persoane cu stativul. Trei dintre pacienți au decedat pe loc. Două minute. Atât i-a luat bărbatului internat la psihiatrie să facă 13 victime. La ora 3:30 s-a trezit şi a început să lovească sălbatic în colegii de salon. A fugit apoi pe hol şi a continuat atacul în camera vecină. 

Victimele dormeau și, în plus, au probleme psihice, în general demenţă, ceea ce le-a împiedicat să reacţioneze în momentul atacului.

Pe măsură ce cazul își dezvăluie detaliile, apar și primele informații contradictorii. Principalul subiect de controversă: personalul medical din spital și supravegherea bolnavilor periculoși.

Procurorii au început, duminică, urmărirea penală pentru omor calificat, în cazul atacului de la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca. Suspectul nu a fost încă audiat, el fiind sedat şi supravegheat de poliţişti. După audiere, procurorii ar putea propune internarea sa nevoluntară pentru a se stabili dacă a avut discernământ.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a pornit, duminică, spre Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca pentru a coordona ancheta internă care se desfăşoară acolo şi pentru a oferi tot sprijinul procurorilor. ”Orice eroare de procedură trebuie corectată prompt pentru a preveni astfel de drame”, a scris Pintea pe Facebook.

Toţi cei nouă pacienţi au fost transferaţi la patru spitale din Capitală – Bagdasar, Floreasca, Municipal şi Pantelimon, doi cu elicoptere SMURD, trei cu ambulanţele, iar alţi patru cu autospeciale pentru victime multiple”, a declarat șeful UPU Buzău

Membrii sindicatului Sanitas Săpoca spun că personalul medical este insuficient, deși au alertat autoritățile în nenumărate cazuri privința acestui aspect. În plus, sindicatul susține că sporul de periculozitate de 75% pe care l-a avut personalul s-a diminuat la 50%, pe motiv că nu sunt bani.

„Este inadmisibil ca în weekend o asistentă, un instructor și o infirmierăsă rămână să supravegheze 70 de pacienți cu probleme psihice și în cod penal”, spun reprezentanții sindicatului Sapoca.

Ministerul Sănătății și conducerea spitalului Săpoca susțin că în noaptea atacului erau de serviciu medicul de gardă, șapte asistente medicale, trei infirmiere și doi muncitori supraveghere.

SURSĂ : RomaniaTV