Traian Băsescu: Dacă cei care ar fi trebuiau să intervină cunoşteau legea, Alexandra n-ar fi fost ucisă

459

Fostul preşedinte Traian Băsescu, europarlamentar PMP, a declarat că instituţiile statului au avut toată acoperirea, atât prin Constituţie, cât şi prin Codul de procedură penală, să intervină în timpul nopţii în cazul Alexandrei, minora de 15 ani care a cerut ajutor la 112 şi apoi a fost ucisă în Caracal.

Băsescu spune că, dacă cei care trebuiau să intervină ar fi cunoscut legea, Alexandra ar fi trăit.

„Instituţiile statului au avut toată acoperirea prin (…) Constituţie şi Codul de procedură penala să intre noaptea. Deci nu înţeleg care din articole modificate i-au împiedicat pe poliţişti şi pe procurori să-şi facă treaba. Am văzut că doamna Dăncilă a făcut comitet tehnic să modifice legile, şi domnul preşedinte cere revenirea. Cred că aven o mare problemă:cunoaşterea legii. Dacă oamenii aceia cunoşteau legile în vigoare. ar fi intervenit promt. Nu le-au cunoscut, au intra la 6 dimineaţa, între timp copilul a fost ucis. Asta e concluzia mea orice ar spune oricine”, a declarat Băsescu într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

Fostul preşedinte spune că un ministru numit politic la MAI devine recunoscător celor care l-au pus, admiţând că în prezent acest minister nu este mai politizat decât în alţi ani.

El a admis că STS nu a dat informaţii.

„Şi nu a dat pentru că el preia de la operatorii de telefonie datele şi le transferă la utilizatori. Dar de ce (…) poliţistul n-a cerut asistenţă în ministerul lui? Sunt nişte lucruri de coordonare şi de pregătire legislativă a procurorilor şi judecătorilor. Şi în Constituţie şi în Codul de procedură penală se spune de „situaţii de pericol iminent” pentru o persoană. (…) Informaţiile date la 112 de copilul ucis aratau aceasta”, a mai spus fostul preşedinte.

Europarlamentarul PMP a susţinut că nicio autoritate din țara asta nu coordonează acțiunile de după tragedia de la Caracal şi a arătat că, dacă ar ai fi fost preşedinte, i-ar fi chemat la masa discuţiilor pe toţi reprezentanţii instituţiilor responsabile.

Potrivit acestuia, este evident că,la o săptămână de la declanşarea crizei din Caracal, instituţile nu se corelează, ceea ce nu este în regulă.

„Lipsesc două structuri, DGPI, serviciul secret de la Interne, și SRI. Când era vorba de informații, acestea erau pe masa decidenților. Șefii celor două structuri se mai loveau, se mai ciondăneau, dar informau”, a spus fostul preşedinte.