Totul despre Norvegia-România, luptăm ÎMPREUNĂ!

473

Astăzi, de la 21:45 ora României, tricolorii continuă parcursul în preliminariile Euro 2020 cu o partidă extrem de importantă, împotriva Norvegiei, la Oslo.

Întoarcere

Va fi prima partidă după 16 ani pentru România în Norvegia, o revenire cu gust de revanșă pentru Cosmin Contra. În 2003, în preliminariile Euro 2004, tricolorii au remizat, 1-1, cu o echipă în care se regăseau selecționerul de azi, dar și Mirel Rădoi, actualul selecționer U21 al României. Golul adversarilor a fost marcat dintr-un penalty greșit acordat de arbitru.

Marii absenți

Gazdele suferă la nivelul portarilor, acolo unde și titularul Jarstein (Hertha) și rezerva Nyland (Aston Villa) sunt accidentați. Pentru tricolori, lista jucătorilor indisponibili din motive medicale începe cu Chiricheș și Pintilii, fotbaliști cu probleme mai vechi, și se încheie cu Cicâldău, component și al lotului U21 pentru Euro, care a fusese convocat inițial.

Palmares

Va fi al duelul numărul 12 din istorie cu Norvegia, tricolorii reușind până acum 4 victorii și 5 remize. Deși palmaresul ne este favorabil, la fel și golaverajul direct, nu am mai învins nordicii în ultimele 5 confruntări, adică din 1986! La nivelul partidelor oficiale all-time, au fost 5 dueluri consemnate, fiecare reprezentativă reușind până acum câte o victorie.

Români

Prima reprezentativă va fi încurajată de aproximativ 1.000 de fani, dintre care 700 provenind din țările scandinave. Împreună cu cele câteva sute care vor veni din țară, aceștia vor fi grupați în peluză. Capacitatea stadionului Ullevaal este de 25.572 de locuri, gazdele așteptându-se la peste 20.000 ocupate (23.459 au fost la ultimul meci, cu Suedia).

Euro

Norvegia s-a calificat o singură dată la Campionatul European, ediția 2000, nereușind să treacă de faza grupelor (1-0 cu Spania, 0-1 cu Iugoslavia, 0-0 cu Slovenia). În schimb, România are cinci participări la astfel de turnee finale, reușind să atingă sferturile de finală la ediția 2000 și oprindu-se în grupe la edițiile 1984, 2004, 2008 și 2016

Urmărește tv, radio și online

Meciul va fi transmis în direct de PRO TV, în comentariul lui Costi Mocanu și Mihai Mironică. Pentru cei care nu pot încuraja tricolorii de pe stadion sau din fața televizorului, Radio România Actualități va transmite live, în comentariul lui Cătălin Cârnu. Totodată, pentru mediul online, puteți urmări liveblog-ul frf.ro, precum și facebook-ul Echipei Naționale.

Nations League

Norvegia și-a câștigat grupa din Liga Națiunilor, depășind Bulgaria, Cipru și Slovenia, astfel că dacă va rata calificarea din grupa preliminariilor Euro 2020, mai are și șansa play-off-ului din Liga Națiunilor. România a terminat la două puncte distanță în spatele Serbiei în grupă, asta deși nu a pierdut vreun meci, reușind 3 victorii și 3 remize.

Arbitri

La centru se va afla Serghei Karasev (38 ani), ajutat de asistenții Anton Averianov și Aleksei Lunev. Cel de-al patrulea oficial va fi Vitali Meshkov. Karasev a mai arbitrat de două ori tricolorii, la 2-0 în Luxemburg (preliminariile EURO 2012) și în grupele de la Euro 2016, 1-1 cu Elveția, partidă în care a dictat un penalty pentru prima noastră reprezentativă.