Studenții solicită suspendarea cursurilor în universități și un plan de urgență pentru prevenirea răspândirii coronavirusului

469
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a solicitat, luni, Ministerului Educației suspendarea cursurilor în universități și măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului Covid-19, “pentru siguranța membrilor comunității universitare”, potrivit edupedu.ro

Alianța arată, în poziția sa, că “mii de studenți pășesc zilnic în amfiteatrele universităților, unde petrec aproximativ 8 ore pe zi, la distanțe extrem de apropiate. În aceste condiții, transmiterea virusului este garantată și considerăm că riscul de răspândire este vizibil amplificat. Cu atât mai mult, nu considerăm că sistemul sanitar din România ar putea face față unui număr alarmant de cazuri și preocuparea în legătură cu prevenirea acestei pandemii, nu doar combaterea acesteia, trebuie să devină prioritate pentru autorități. ”

Comunicatul ANOSR:

“Siguranța comunității universitare este o prioritate

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită Ministerului Educației și Cercetării suspendarea activităților didactice din cadrul universităților din România și stabilirea de urgență a unor măsuri concrete în vederea prevenirii răspândirii coronavirusului „Covid-19”, pentru siguranța membrilor comunităților universitare.

Epidemia de noul tip de coronavirus, denumit Covid-19 conform Organizației Mondiale a Sănătății a apărut în decembrie 2019. La momentul actual, la nivel mondial sunt 111.464 de cazuri de infectare cu o rată de mortalitate de 3,5%1. Este îngrijorătoare evoluția rapidă a răspândirii virusului în țările din Uniunea Europeană, astfel, în ziua de 9 martie în Italia au fost confirmate 7.375 de cazuri, iar în Franța 1.126 și în Germania 902.

La momentul actual în România au fost confirmate 15 cazuri de infectare dintre care 9 în cinci centre universitare: 4 cazuri în Timișoara, două cazuri în București, două cazuri în Hunedoara, un caz în Suceava și un caz în Galați. Deși, la momentul actual, România a reușit să țină la distanță pandemia, în contextul în care în mai multe țări din UE se anunță sute de cazuri zilnic și noi cazuri pe teritoriul României, considerăm de maximă importanță adoptarea de către MEC și Guvernul României unor măsuri de prevenție în universitățile din România.

Mii de studenți pășesc zilnic în amfiteatrele universităților, unde petrec aproximativ 8 ore pe zi, la distanțe extrem de apropiate. În aceste condiții, transmiterea virusului este garantată și considerăm că riscul de răspândire este vizibil amplificat. Cu atât mai mult, nu considerăm că sistemul sanitar din România ar putea face față unui număr alarmant de cazuri și preocuparea în legătură cu prevenirea acestei pandemii, nu doar combaterea acesteia, trebuie să devină prioritate pentru autorități.

Datorită incidenței din ce în ce mai crescute a acestui virus în multiple centre universitare, considerăm impetuoasă stabilirea unor măsuri concrete, pentru derularea procesului educațional în condiții de siguranță. Astfel, facem apel către decidenți pentru a institui o serie de proceduri pe termen scurt, mediu și lung, care consolidează sănătatea publică în instituțiile de învățământ superior din România, mai ales în circumstanțele în care se constată periodic condiții igienico-sanitare insuficiente și deficitare, precum absența nejustificată a săpunului, dezinfectanților sau a hârtiei igienice în spațiile sanitare din universități.

În același timp, în cazul în care se suspendă activitățile din universități, recomandăm studenților cazați în căminele universitare să opteze pentru eliberarea camerelor, întrucât acestea reprezintă zone de risc ridicat, atât datorită condițiilor de trai, cât și localizării în orașe mari. De asemenea, recomandăm universităților să ia măsuri de substituire a procesului didactic cu ajutorul instrumentelor digitale și platformelor online.”