O echipă de studenți, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T Popa” din Iași au participat, alături de alte 9 echipe din tot atâtea țări, la o competiție mondială organizată în Japonia. Proiectul tinerilor ieșeni a fost declarat câștigător. Ei au realizat o inima artificială pentru nou-născuți şi copii, dar care poate fi proiectată și pentru adulți. Aceasta este controlată printr-o aplicaţie instalată pe telefonul mobil, conform Observator.
Inima artificială realizată de ei are de 4,5 centimetri înălțime și cu un diametru de 5 centimetri, este pe bază de titan și are o durată de funcţionare de peste 90 de ani. Studenții au apelat la levitația magnetică tocmai pentru a elimina componenta de uzură și pentru a putea pompa sângele mai încet. Inima este plantată în locul ventriculelor și este pusă în mișcare de un driver montat sub piele. Driverul este pus în mișcare de o baterie care lucrează pe principiul wireless, au explicat studenții.
În cazul în care se decuplează sursa, dispozitivul intern poate funcționa câteva ore. Nu există riscul de întrerupe a activității inimii. Alexandru Pleșoianu, coordonatorul echipei: Inima este inițial pornită cu ajutorul telefonului mobil. Este în același timp și setată să funcționeze specific pentru parametri necesari fiecărui pacient în parte pentru că fiecare pacient este diferit.
Preocuparea tinerilor studenți vine dintr-o realitate dureroasă, zilnic mor 10 persoane din cauza insuficienței cardiace dar și numărul mare al celor care așteaptă un transplant.
În următoarea perioadă, proiectul urmează să fie dezvoltat și testat pe animale.