Ghid privind alegerile prezidențiale de duminică și cum afli care este secția unde votezi!

682

Alegerile prezidențiale din acest an se vor desfășura în data de 10 noiembrie, adică în această duminică. Votarea va începe la ora 7:00 și se va încheia la ora 21:00, dar, pentru persoanele care se află la coadă și care nu au apucat să voteze, se poate prelungi până la ora 23:59.

Cetățenii români care votează în țară pot vota atât la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul, dar și la orice altă secție de votare aflată în afara localității de domiciliu. Asta înseamnă că ori votează la secția la care sunt arondați, ori votează în altă localitate decât cea în care locuiesc.

Spre deosebire de românii din țară, care vor putea vota numai duminică, cetățenii românii aflați în străinătate își vor putea exprima opțiunea privind președintele României la urne timp de nu mai puțin de trei zile, respectiv în zilele de 8, 9 sau 10 noiembrie. (vineri, sâmbătă și duminică).

Românii din afara granițelor țării vor putea vota la urne, în cele trei zile în care va fi posibil acest lucru, fie la secția de votare la care este arondat, dacă s-au înregistrat în prealabil pe www.votstrainatate.ro, fie la orice secție de votare din străinătate.

Autoritatea Electorală Permanentă a pus la dispoziția cetățenilor platforma online prin care cetățenii pot afla la ce secție de votare trebuie să se prezinte pentru a își exercita dreptul de vot pentru alegerea Președintelui României.

Aici poti afla imediat numărul secției de votare și adresa exactă : http://www.registrulelectoral.ro

În Municipiul Ploiești, se regăsesc 157 de secții de votare, dispoziția cu delimitările străzilor arondate fiecărei secții o regăsiți aici : Sectii de votare Ploiești.

Preşedintelui României, este ales președinte candidatul care întrunește, în primul tur, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente. Dacă niciunul dintre candidaţi nu întrunește majoritatea, se organizează al doilea tur, la care participă numai primii doi candidaţi, care a fost stabilit în data de 24 noiembrie 2019, ceea ce înseamnă că românii din străinătate vor putea vota în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în perioada 22-24 noiembrie 2019.