Şefia USR – disputată de cinci membri ai formaţiunii; preşedintele – ales de toţi membrii

383

Cinci membri USR s-au înscris în cursa pentru președinția partidului, inclusiv Dan Barna, actualul președinte al USR și candidatul USR PLUS pentru cea mai înaltă funcție în stat. Toate cele cinci candidaturi au fost validate de Comisia Electorală, a informat USR printr-un comunicat.

În cursa internă s-au înscris, pe lângă președintele în funcție, Cosette Chichirău, deputat și președinte USR Iași, Vișinel Bălan, membru USR Giurgiu, Alexandru Cristian Surcel, președinte USR Sector 5 și Liviu David, membru USR Balș.

Fiecare candidat a depus un dosar electronic de candidatură, care cuprinde CV, declarații de avere și interese, dar și programul politic și o declarație pe proprie răspundere de necolaborare cu Securitatea.

Campania electorală internă durează până pe 31 august. Potrivit modificărilor aduse la Statutul USR, președintele partidului va fi ales prin votul tuturor membrilor, vot care se va consuma electronic în perioada 1-3 septembrie.

Dacă va fi nevoie de un al doilea tur de scrutin (în cazul în care niciun candidat nu a obținut majoritatea voturilor valabil exprimate), campania electorală internă se va desfășura în perioada 5-8 septembrie, urmând ca votul electronic să se desfășoare în intervalul 9-11 septembrie.

Congresul USR, convocat pentru data de 14 septembrie, va valida rezultatul alegerii președintelui și va consemna rezultatul alegerii celorlalți membri ai structurii centrale de conducere, Biroul Național al USR.

Potrivit unei modificări aduse Statutului USR, la congresul din 14 septembrie va crește numărul de membri ai Biroului Național, de la 21 la 25, astfel încât să se asigure o mai bună reprezentare a opiniilor în cadrul executivului USR. Din cei 25 de membri ai Biroului Național, unul este președintele USR, ales de toți membrii partidului, iar ceilalți 24 sunt aleși de Congresul USR, printr-un vot ponderat, adică se iau în calcul rezultatele obținute de filiale la ultimele alegeri.