Se anulează amenzile plătite pentru necompletarea formularului digital de intrare în România

397

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, decizional, proiectul de lege are ca obiect de reglementare anularea amenzilor aplicate pentru necompletarea formularului digital de intrare în Romania (PLF) şi returnarea tuturor sumelor încasate de către stat din plata parţială sau totală a amenzilor. Legea merge la promulgare. Camera Deputaților este cameră decizională.

De asemenea, sumele de bani achitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, reprezentând amenzi contravenţionale aplicate în temeiul art. 4 alin. (l) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 129/2021, abrogată prin OUG nr. 22/2022, se restituie la cererea contravenientului depusă la organul fiscal de executare competent în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului ministrului.

Sumele încasate de stat vor fi restituite. Cei care le-au plătit își pot lua banii înapoi, dacă depun o cerere, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului ministrului.

„În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administraţiei stabileşte prin ordin al ministrului procedura de restituire, de către organele fiscale locale, a sumelor de bani”, mai indică sursa citată.

După intrarea în vigoare a OUG 129/2021, mii de români au fost amendaţi contravenţional după ce s-au întors din străinătate pentru că nu au completat formularul din lipsă de informare sau pentru că nu au ştiut cum să acceseze platforma sau pentru că datele acestora nu au ajuns la DSP dintr-o eroare tehnică sau dintr-o problemă birocratică.