S-a terminat cu comenzile ieftine din China! Din 1 iulie vom plăti TVA + taxă de vamă la orice comandă, inclusiv la cele cu valoare sub 10 euro

774

Începând cu 1 iulie 2021, intra în vigoare noi reguli de TVA pentru comerțul electronic, care vizează atât business-urile din industrie, cât și cumpărătorii care aleg magazine online chinezești precum AliExpres sau orice alt jucător ce se află în afara Uniunii Europene.

Asta aduce şi anumite schimbări pentru agenţii din comerţul electronic cu bunuri plus clienți. E vorba despre eliminarea plafonului de 10 euro până la care clienţii puteau să importe colete comandate online din afară UE fără să plătească TVA în România, dar şi alte măsuri, despre care aflaţi mai jos.

La nivelul UE sunt pierderi la nivelul sutelor de milioane de euro prin declararea unor valori inferioare la import. S-a împământenit practica de a comanda un produs mai scump de 10 euro şi de a îl declara sub acel prag, iar UE vrea să stopeze asta şi să colecteze mai multe taxe.

Concret, orice comandă va ajunge la Poşta Vamală, iar suplimentar TVA-ului de 19% vom mai plăti şi acea taxa de vamă de aproximativ 8 lei. Să luam exemplu un produs de 1,5 dolari. Acesta va ajunge automat la Poşta Vamală, va trebui să ne prezentăm de fiecare dată personal să o ridicăm şi va trebui să aşteptăm la nişte cozi interminabile, iar odată ajunşi în faţa oficiului vamal va trebui să facem dovada preţului şi să plătim 19% TVA (aproximativ 1,2 lei) + 8 lei taxa de vamă = un total de 15.4 lei (aproximativ 3.71 dolari).

Acest lucru este valabil și pentru bunurile comandate înainte de 1 iulie 2021, dar sosite în România după această dată.