România se împrumută anul acesta mai mult decât a făcut-o în timpul crizei. Cum justifică situaţia ministrul Finanţelor

449

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, declară că împrumutul de 87 de miliarde de lei pe care guvernul Orban urmează să îl ia este justificat de necesitatea achitării datoriilor ajunse la scadenţă făcute de guvernele anterioare. Aceste plăţi scadente reprezintă jumătate din acest împrumut, peste 40 de miliarde lei.

Ne împrumutăm în fiecare zi mai ieftin decât ne împrumutam cu o zi mai devreme. La începutul anului am anunţat necesarul de finanţare pentru 2020, 87 de miliarde de lei. Acest necesar vine din două surse mari: deficitul bugetar, care înseamnă 3,6% din PIB plus ce vine din urmă. Să plătim datoriile contractate în urmă. Asta este jumătate, peste 40 de miliarde. Datorii ajunse la scadenţă, refinanţări de datorii şi dobânzi„, a declarat Forin Cîţu, la Digi 24.

În timpul crizei, România s-a împrumutat 12,5 miliarde de euro, iar acum, în 2020, suma împrumutată va fi de aproximativ 18 miliarde de euro. Florin Cîţu a încercat să explice această situaţie prin faptul că acum vorbim despre o „altă economie”. „Uitaţi-vă la cum a evoluat deficitul bugetar, la 10 luni în 2016 era un miliard de lei. În 2017 la 10 luni 10 miliarde de lei, în 2018 era 20 de miliarde de lei, iar când am preluat eu mandatul era le peste 28 de miliarde de lei. S-a acumulat, au fost foarte multe datorii şi am ajuns aici. Vedem aici această iresponsabilitate a guvernelor din trecut, care s-au împrumutat şi au tăiat banii de la investiţii. Este altă economie„, a mai spus Florin Cîţu.