„România rămâne un pilon de stabilitate în regiune și un garant al securității energetice” spune ministerul Energiei, ca răspuns la vânzarea E-ON către compania de stat MVM Group din Ungaria. Încetați să ne mai jigniți inteligența!

127

Cel mai mare furnizor de energie din România E.ON va fi cumpărat de compania de stat MVM Group Ungaria. În timp ce România vinde ce a mai ramas de vândut, Ungaria își consolidează și extinde companiile de stat.

Anunțul a fost făcut de cele două companii într-un comunicat comun: ”Grupul MVM achiziţionează pachetul majoritar de acţiuni al E.ON Energie România, principalul furnizor de energie din România. Grupul MVM şi Grupul E.ON au semnat luni, 16 decembrie 2024, un acord privind vânzarea şi achiziţia diviziei de soluţii pentru gospodării şi clienţi a companiei E.ON din România. Conform acordului, Grupul MVM va achiziţiona o participaţie de 68% în cadrul E.ON Energie România şi va prelua o participaţie de 98% în E.ON Asist Complet”.

Tranzacţia se va finasliza în 2025, după obţinerea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităţilor competente. Cele două companii au decis să nu facă publică valoarea tranzacţiei. Clienții E.ON Energie România nu vor fi afectați de această tranzacție, susțin semnatarii, fără să precizeze dacă se referă și la prețul pe care -l va plăti populația.

Grupul MVM este principalul furnizor de energie din Ungaria, o companie deţinută 100% de stat, care ocupă locul şase în Europa Centrală. E.ON Energie România deserveşte aproximativ 3,4 milioane de clienţi.

Reacția Ministerului Energiei vine după ce lucrurile au fost deja tranșate, cu mici șanse de a putea face ceva.  „Vom utiliza toate pârghiile legale pentru a evalua și decide asupra acestei tranzacții. Avem un singur obiectiv: protejarea interesului național. Dincolo de analiza legată de concurență, vom verifica și toate elementele care privesc securitatea energetică și respectarea principiilor fundamentale de protecție a infrastructurii critice și a pieței interne de energie.”

Mai mult ministerul Energiei vorbește despre companiile energetice românești care trebuie să îndrăznească mai mult, nu doar pe piața locală, dar și la nivel regional. ”Suntem deschiși unor colaborări care să consolideze rolul României ca actor strategic în sectorul energetic european. România rămâne un pilon de stabilitate în regiune și un garant al securității energetice.„

Vorbe goale ale unor oameni care sunt la putere de patru ani și al cărui rol era tocmai consolidarea securității energetice, nu vânzarea. Cum să spui că ”România rămâne un pilon de stabilitate în regiune și un garant al securității energetice„ când tocmai se vinde cel mai mare furnizor de energie din România?