Războiului declarațiilor continuă între primarul Adrian Dobre și reprezentanții PSD Bogdan Toader, Radu Oprea, George Botez pe tema crizei serviciului de termoficiare din Ploiești

828

Dupa aprobarea transferului CET Brazi de la Consiliul Județean Prahova către Primăria Ploiești în urma votului PSD + ALDE + PMP în ședința extraordinară de sâmbătă, aleșii au făcut o serie de declarații, pe paginile personale de socializare.

Adrian Dobre, primarul Municipiului Ploiești, a declarat :

” PSD-ALDE-PMP au decis: CET Brazi va trece de la Consiliul Județean în proprietatea Municipiului Ploiești cu litigii, sechestre și fără bani de investiții.

Actuala majoritate a mutat astăzi o gaură neagră din bugetul instituției conduse de președintele PSD Prahova, Bogdan Toader, în bugetul Primăriei Ploiești. Mi-aș fi dorit să preluăm CET Brazi în condiții avantajoase pentru ploieșteni, să începem modernizarea sistemului de producție și distribuție de energie termică, iar ploieștenii să plătească un preț corect.

Municipiul Ploiești putea prelua CET Brazi de la Consiliul Județean în două variante:
1. Varianta avantajoasă pentru ploieșteni – În care preluam CET Brazi fără datorii sau sechestre pe terenuri și cu bani de investiții de la Consiliul Județean pentru centrală;
2. Varianta dezastruoasă pentru ploieșteni – În care preluam CET Brazi cu litigii, sechestre și fără banii pe care Consiliul Județean se angajase să îi investească în centrală.

Majoritatea PSD-ALDE-PMP din Consiliul Local Ploiești a ales astăzi varianta dezastruoasă pentru oraș. A ales să creeze o gaură neagră în bugetul local, pentru a acoperi incompetența fără margini a președintelui PSD al Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader.

Una dintre consecințe este că Municipiul Ploiești nu va putea obține niciodată bani europeni sau alte finanțări nerambursabile pentru modernizarea CET Brazi, dacă terenul pe care stă centrala nu ne aparține sau este grevat de litigii și sechestre. ” – Adrian Dobre

În replică, Bogdan Toader a declarat :

„Încă o dată, vreau să îi asigur pe cetățenii municipiului Ploiești că, de la 1 mai 2019, NU vor rămâne fără apă caldă, chiar dacă, până la acest moment, primarul Adrian Dobre nu are nicio soluție!

Atâta timp cât voi fi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, niciodată nu voi permite acest lucru şi indiferent de lupta politică, de acuzaţiile nefondate sau lipsa de viziune managerială a primarului, voi continua să apăr interesele tuturor ploieştenilor! Eu nu arunc cu vorbe goale, de aceea o să vă explic aici care sunt de fapt soluţiile pentru a rezolva această criză gravă cu care se confruntă comunitatea ploieşteană.

Dacă primarul Adrian Dobre a ales să dezinformeze populaţia oraşului, în scop profund electoral, cu mai puţin de 2 luni până la încheierea contractului cu actualul furnizor, lansând propunerea de constituire a unei societăţi a municipalităţii menită să gestioneze furnizarea agentului termic în Ploiești, idee imposibil de realizat într-un timp atât de scurt, prin votul de astăzi al consilierilor locali PSD-ALDE-PMP, s-au creat premisele pentru ca primăria să preia integral sistemul centralizat de producere și furnizare a apei calde și a căldurii pentru mai mult de jumătate dintre ploieșteni.

Aşa cum era de aşteptat, văzând că propunerea sa „prinde contur”, domnul Dobre a schimbat, iar, placa susţinând că nu este de acord cu transferul CET Brazi către municipiul Ploiești astfel că grupul consilierilor PSD-ALDE i-a solicitat edilului să vină cu soluții concrete pentru rezolvarea situației actuale, când mai este mai puțin de o lună și jumătate până la expirarea contractului cu operatorul Veolia Energie.

Rămân acelaşi partener corect şi răspund acuzaţiilor domniei sale privitoare la obligațiile de mediu pe care le are Consiliul Județean Prahova către CET Brazi, liniştindu-l că acestea vor putea fi rezolvate – în continuare, fără nicio problemă – prin alocarea de fonduri de către autoritatea județeană, prin parteneriate încheiate cu autoritatea locală. Prin urmare, este o falsă discuție faptul că nu ar putea fi rezolvate situațiile juridice la care a făcut astăzi referire primarul Ploieștiului. Pe de altă parte, nu pot să nu remarc faptul că primarul Ploieștiului se lansează în niște afirmații ilogice, referitor la așa-zisele fonduri europene, care pot fi accesate pentru serviciul de termoficare. Este complet eronat pentru că, până în prezent, nu a fost lansată nicio axă de finanțare privind posibilitatea de depunere de proiecte în această privință…

Așadar, dincolo de virulența cu care Adrian Dobre iese în mediul online pentru a-și ataca adversarii politici, trebuie spus că există trei variante pentru sistemul centralizat de alimentare cu energie termică la Ploiești. 
Prima soluţie vizează prelungirea contractului cu Veolia Energie, variantă pe care sigur o va alege primarul Dobre, indiferent de declarațiile sale publice, al căror populism iese la iveală de fiecare dată. Iar în această privință, primarul Dobre însuși poate propune menținerea aceluiași tarif pentru populație, prin subvenționarea prețului de producție, dat fiind că Ploieștiul este singurul oraș în care nu se subvenționează prețul Gigacaloriei.

A doua variantă ar fi înființarea unei societăți locale care să gestioneze întregul sistem (puțin probabilă, având în vedere lipsa experienței și timpul scurt în care trebuie să fie rezolvate mai multe probleme, inclusiv obținerea licenței pentru a putea activa în domeniul furnizării de energie termică).

A treia variantă ar fi aceea că se dorește să se ajungă în mod voit la declanşarea unei stări de urgență la Ploiești, după 1 Mai 2019, când expiră contractul cu Veolia Energie. Astfel, s-ar putea organiza o procedură de achiziție prin care să fie desemnat un operator pentru o perioadă limitată de timp. În această variantă, acest operator ar fi, desigur, tot Veolia, pentru că predarea-primirea activelor nu poate fi făcută „la urgență”.

Cetăţenii meritau un primar care să îi trateze cu sinceritate şi cu soluţii şi, iată că, din păcate, nu-mi rămâne decât să vă asigur că indiferent de soluţia pe care o va alege Adrian Dobre, din calitatea mea, voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru ca ploieştenii, care ne-au încredinţat încrederea lor, să nu rămână fără apă caldă şi să nu plătească, din buzunarul lor, un preţ mai mare, Ploieştiul fiind singurul oraș din România în care nu se subvenționează prețul Gigacaloriei.” a declarat Bogdan Toader

În dispută a intervenit și Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea :

„Sunt ministru în Guvernul României şi, totodată, cetăţean prahovean, de aceea, îmi doresc ca primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, să soluţioneze URGENT criza serviciului de termoficare, care afectează mai mult de jumătate din populaţia oraşului.

La sfârşitul lunii aprilie 2019, expiră contractul cu operatorul Veolia Energie, primarul se întrece în declaraţii politicianiste, sponsorizate în mediul online, şi pare să nu aibă nicio soluţie! În acest sens, îl rog pe domnul Adrian Dobre să înţeleagă, cât mai rapid, că, prin lipsa acţiunilor sale, menţine atât pericolul de a lăsa cetăţenii fără apă caldă, cât şi pe cel al creşterii preţului gigacaloriei.

Criza aceasta, nemaiîntâlnită până acum în România, trebuie soluționată urgent, astfel încât cetăţenii să nu sufere de pe urma lipsei dumneavoastră de viziune managerială şi bineînţeles, fără ca aceasta să se simtă în buzunarele lor. Concret, Primăria Municipiului Ploiești este singura administrație publică din țară care nu acordă subvenții la preţul gigacaloriei, iar operatorul a anunțat oficial că nu mai poate susține din resursele sale tariful care nu a mai fost actualizat din 2011.

Felicit preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, pentru implicare şi pentru că alege să nu intre în jocul politic al primarului, asigurând cetăţenii că există soluţii şi, mai ales, rezolvări ale acestei situaţii pentru ca ploieştenii să nu plătească niciun leu, în plus, din buzunarul lor, indiferent care va fi operatorul, care va gestiona serviciul în viitor.

Întregul Consiliu Local, alături de Consiliul Judeţean, au ajuns, în ipostaza incredibilă, de a asigura primarul că vor susţine orice soluţie asupra căreia se va decide acesta, în speranţa că dumnealui se va trezi şi îşi va asuma responsabilitatea de fi primarul Ploieștiului.

Regret să afirm faptul că domnul Dobre doarme de aproximativ 3 ani pe scaunul de primar, într-un oraş plin de gropi, gunoaie şi crize administrative cu care Ploieştiul nu s-a mai confruntat până acum! Urmăresc atent această criză şi sper să se rezolve cât mai repede cu putinţă!”

George Botez, veșnicul președinte din Consiliul Local a ieșit și el cu o serie de declarații pe această temă :

” Domnule primar Dobre Adrian, ati promis sa nu mai mintiti ! V-am promis ca noi bagam sabia in teaca si ca va vom sustine neconditionat pentru rezolvarea problemei termiei in Ploiesti. V-am explicat ca acum, in aceste momente grele si triste pentru ploiesteni, nu mai suntem din partide diferite ci dintr-unul singur : cel pentru Ploiesti ! Asa de bine ati inteles ca dumneavoastra continuati cu minciunile abjecte, jignirile si dezinformarile ! Ce aveti de castigat ? Jocul cui ilfaceti ? Va rog sa va treziti si sa va rugati la Dumnezeu sa va dea mintea cea de pe urma ! De pe urma mandatului si sa veniti cu actiuni concrete, nu cu comunicate ! Va votam orice, numai sa mearga treaba ! Cu o singura exceptie : NU VOM VOTA MAJORARILE LA GIGACALORIE ! Va rog, fiti om de onoare, fiti constient, fiti PLOIESTEAN ! Hai sa rezolvam treaba si sa mergem la o bere cu ploiestenii ! Oamenii astia merita mai mult decat le asigurati dumneavoastra acum ! „

” CUM VOR FI PACALITI PLOIESTENII DE PRIMARUL DOBRE ! – 
In continuarea celor deja spuse, voi continua cu varianta 2 a planului diabolic prin care primarul Dobre Adrian va forta majorarea pretului la gigacalorie. 
Dupa ce ieri am adoptat HCL prin care solicitam Consiliului Judetean Prahova preluarea CET Brazi in patrimoniul Ploiestiului pentru ca Dobre sa produca eficient gigacaloria si sa poata mentine pretul actual catre populatie, prin minune a inceput sa apara in presa dedicata ideea ca majorarea pretului este iminenta datorita noilor reglementari ale autoritatii in materie, prin impunerea, cu de-a sila, a unei noi formule de calcul prin raportare la pretul gazului !
Daca pana acum pretul gazului nu ar fi contat, puteam fi de acord. Dar ce nu se spune este faptul ca, la aceasta ora, pretul incasat de operator pentru energia termica livrata este mai mare, decat cel achitat de populatie. In realitate, operatorul incaseaza pentru ce livreaza : pretul platit de cetateni, subventia acordata de primarie ( din bani publici ) cat si celebrul „retrapaj” care reprezinta o suma platita de primarie, tot din bani publici si care este ( ghici ! ) tocmai diferenta de pret dintre pretul gazului de referinta ( de la momentul stabilirii formulei de calcul – 2004) si pretul gazului la zi. Cu alte cuvinte, pretul real al gigacaloriei este muuulttttt mai mare decat cel la vedere.
Ce face acum autoritatea de stat centrala ? Vine si spune : gata cu platile suplimentare, pretul gazului fiind inclus in costul gigacaloriei fara a mai fi evidentiat separat ! Asadar, nimic nou, deoarece banii se achitau de primarie.
Numai ca, daca se include in pretul gigacaloriei livrata la populatie , costul gazului va fi transferat de Dobre LA POPULATIE, adica la cetatenii care l-au votat si care l-au facut primar !
Cum primaria va fi in imposibilitate sa sustina o subventie majorata, Dobre va solicita cresterea pretului la gigacalorie conform noii formule de calcul si va face ca populatia sa plateasca o valoare de circa 350 lei/gigacalorie, fata de 230 lei in prezent.
Singura posibilitate real de a evita acest lucru este de a produce primaria gigacaloria si pe baza unor masuri de eficientizare a activitatii sa se mentina pretul actual. Altfel, iese scandal ! ” a mai declarat George Botez