PSD depune vineri moţiune de cenzură, dar refuză să vină la guvernare. Iohannis a anunţat deja „noul” premier

559

PSD susţine că a strâns voturile necesare ca să dea jos guvernul Orban. Social-democraţii vor depune vineri moţiunea de cenzură, în ziua în care liderii PSD se reunesc şi în şedinţa Comitetului Executiv Naţional pentru a stabili poziţia cu privire la o posibilă guvernare, anunţă RomâniaTV.

„Vineri va trebui depusă moţiunea de cenzură. Demiterea Guvernului Orban pentru incompetență. E un guvern toxic care trebuie demis de urgență”, a spus Alfred Simonis.

Marcel Ciolacu a spus că demersul nu vizează preluarea guvernării, ci intenția guvernanților de a modifica legea electorală. „Demersul nostru este pentru a apăra un principiu democratic, respectiv să nu modifici legile electorale, foarte importante în orice stat şi în orice colţ al lumii, în ultimele şase luni de desfăşurare a lor. Cu alte cuvinte, nu ai dreptul să modifici regulile în timpul jocului. Chiar dacă se spune că mai sunt patru luni – mai sunt patru luni calendaristice -, în cele patru luni sunt 45 de zile de campanie electorală, o lună de depunere a candidaturilor, de mers la tribunal, validare a lor. Cu alte cuvinte, în joc mai este o lună de zile înainte de începerea tuturor procedurilor. (…) Cred în continuare că moţiunea va trece”, a declarat Marcel Ciolacu.

Valeriu Steriu spune că ”sunt în clipa de faţă alături de PSD doar cei din UDMR, dar celelalte grupuri parlamentare pot să participe, sunt chiar şi deputaţi şi senatori neafiliaţi, care la rândul lor pot veni. Este nevoie matematic de încă cinci voturi şi cu siguranţă se pot identifica aceste cinci voturi”.

Preşedintele Klaus Iohannis îşi reafirmă intenţia de a-l propune premier pe Ludovic Orban în situaţia în care va fi nevoie de constituirea unui nou Executiv. Întrebat dacă are o soluţie de rezervă pentru organizarea alegerilor anticipate, în situaţia în care moţiunea de cenzură depusă de PSD şi UDMR nu va trece, iar primul ministru nu va demisiona, Iohannis spune că „întotdeauna există un plan B”.