PSD acuză experimente sociale ale PNL cu privire la salariu minim pe economie

465

PSD a acuzat, vineri, prin intermediul unui comunicat de presă, desființarea salariului minim diferențiat pentru angajați cu studii superioare, punctând că este o abordare specifică regimurilor comuniste care își propuneau eliminarea brutală a diferențelor dintre intelectuali și proletari. 

„PSD condamnă ferm intențiile PNL de a desființa salariul minim diferențiat pentru angajați cu studii superioare. Este o abordare specifică regimurilor comuniste care își propuneau eliminarea brutală a diferențelor dintre intelectuali și <proletariat>. Efectul unei astfel de măsuri ar amplifica exodul din țară al tinerilor absolvenți de studii superioare. Argumentul invocat de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, că România ar fi singura țară din lume în care există salarii minime diferențiate este o mare minciună”, se arată într-un comunicat de presă al PSD.

PSD dă exemple din Uniunea Europeană  care au stabilit salarii minime diferențiate după gradul de calificare, respectiv Franța, Belgia, Ungaria, Slovacia, Estonia, și Luxemburg.

Social-democrații au mai punctat că modelul de calcul propus de PNL pentru stabilirea salariului minim pe economie, prin raportare la productivitatea muncii și rata inflației, va avea un puternic impact negativ în societate.

”Un astfel de experiment hazardat nu ar face decât să adâncească decalajele sociale și să amplifice exodul forței de muncă din România către alte state din Uniunea Europeană. PSD face apel la solidarizarea organizațiilor sindicale din România pentru a apăra drepturile salariaților câștigate în guvernarea social-democrată și pentru a determina Guvernul Orban să adopte soluții echitabile și europene în ceea ce privește stabilirea salariului minim. Modalitatea corectă, care e agreată la nivelul Uniunii Europene și care oferă predictibilitate mediului de afaceri, este ca salariul minim să se raporteze la creșterea salariului mediu pe economie, astfel încât să se evite adâncirea decalajelor sociale dintre cei cu venituri mari și cei cu venituri mici”, se mai arată în comunicatul PSD.