Propunere legislativă în materie electorală: Românii din străinătate vor vota pe parcursul a 3 zile

387

Românii din diaspora vor putea vota pe parcursul a trei zile de la următoarele alegeri, a decis Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală.

Această măsură vine după ce diaspora a fost umilită din nou pe 26 mai, fiind nevoită să stea ore în şir la coadă pentru a putea vota, iar mii de români chiar nu au putut să îşi exercite dreptul de vot pentru că secţiile s-au închis în faţa lor.

De asemenea, românii care sunt deja la coadă vor fi lăsaţi să voteze chiar dacă trec de ora în care trebuie să se închidă urnele.

Comisia a decis joi ca în diaspora votul să se desfăşoare în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. „În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la la ora locală 12,00 şi se încheie la ora locală 21,00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00″, se arată în raportul adoptat joi de membri comisiei de cod electoral.

Comisia specială are termen până în 5 iulie să redacteze un proiect de act normativ care să reglementeze desfăşurarea procesului electoral în afara ţării.