Proiect privind scumpirea gigacaloriei în Municipiul Ploiești la 431,47 lei/Gcal

428

Consiliului Local al Municipiului Ploiești este convocat în ședință ordinară astăzi, 30 iunie, începând cu ora 15:00, cel mai important punct după ordinea de zi fiind majorarea tarifului la gigacalorie. Dacă proiectul se va aproba ( lucru destul de probabil ținând cont că primarul Municipiului Ploiești a fost deja împuternicit într-o ședință anterioară de consilierii locali PNL-USR/PLUS să meargă la ANRE pentru a obține aprobarea noului tarif), acesta va crește pentru utilizatorii casnici de la 375,26 lei/Gcal/tva inclus, la 431,47/Gcal/TVA inclus.

La Ploiești, până în prezent s-au mărit deja tarifele pentru iluminatul public și iluminatul ornamental ( Luxten Lighting), iar acum, urmează majorarea prețului la gigacalorie ( Veolia) și pentru apă și canalizare ( ApaNova). Plus majorările la energia electrică și gazele naturale .

Această solicitare vine din partea VEOLIA și reprezintă o majorare substanțială, o povară suplimentară asupra bugetului cetățeniilor Municipiului Ploiești, într-un context economic și social total nefavorabil.

Proiectul a obținut toate avizele necesare, inclusiv avizul favorabil ale Comisiei nr. 3 a Consiliului Local al Municipiului Ploiești – Utilităţi publice, calitatea vieţii şi protecţia mediului și Comisiei nr. 1 a Consiliului Local al Municipiului Ploiești – Comisia de buget finanţe, control, administrarea domeniului public şi privat, studii, strategii şi prognoze. comisiei de specialitate, singura care a votat împotrivă fiind Anca Agapie de la PRO România. De asemenea, reamintim că acum 2 luni de zile, primarul Volosevici a fost împuternicit de consilierii PNL-USR/PLUS să solicite autorității de reglementare ( ANRE ) stabilirea unui tarif unic al gigacaloriei, de 431,47/Gcal/TVA inclus.

De menționat este că prin HCL nr.97/04.2019 s-ar stabilit ca prețul maxim local al energiei termice facturate populației să fie de 186,97 lei/Gcal, exclusiv TVA ( 222,49 lei/gca/tva inclus) și acordarea subvenției pentru anii 2019-2022, diferența urmând să fie subvenționată din bugetul local. 

Diferența de 175,61 lei/gcal/exclusiv tva – reprezintă subvenția care va fi asigurată de la bugetul local ( 208,98 lei/Gcal/TVA inclus). Acum rămâne de unde vor lua banii să suporte aceste diferențe…poate de la infrastructură, sau educație, sau sănătate….