Proiect: Bunicii ar urma să beneficieze de o indemnizație de 650 de lei dacă au grijă de nepoți

865

Potrivit unui proiect depus în Parlament, bunicii ar urma să beneficieze de o indemnizație de 650 de lei dacă au grijă de nepoți,  în cazul în care mamele revin la serviciu înainte de încheierea perioadei de doi sau trei ani în care primesc indemnizație pentru creșterea copilului.

Proiectul de lege prevede că pe durata acordării stimulentului de inserție, oricare dintre bunici beneficiază de această indemnizație, dacă se află în relații de rudenie firească sau de adopție cu nepotul/nepoata, are acordul părinților copilului și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia.

De asemenea, părintele care a beneficiat de indemnizația pentru creșterea copilului și care a revenit la serviciu înaintea încheierii perioadei pentru care se acordă aceasta (2 ani sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap) va încasa stimulentul de inserție, prevăzut în legislația actuală.

Atât stimulentul de inserție, cât și indemnizația pentru creșterea nepotului/nepoatei sunt stabilite la 650 de lei pe lună, venit neimpozabili.

Iniţiatorii propun ca noile reglementări să intre în vigoare din anul 2020, iar fondurile necesare să fie alocate din bugetul Ministerului Muncii.

„(…) Inițiativă va contribui în primul rând la sporirea înclinației de a lucra a persoanelor îndreptățite la primirea indemnizației de creștere a copilului. (…) Mai mult, aplicând principiul îmbătrânirii active și solidarității între generații, considerăm că prezenta inițiativă va contribui și la dezvoltarea unei societăți inclusive pentru toate vârstele, permițând persoanelor în vârstă să își aducă contribuția în familie la creșterea nepoților”, susțin inițiatorii – senatori și deputați PMP, PNL, UDMR, Pro România.

Foto cu caracter ilustrativ