PROIECT: Bacşişul, reglementat prin lege

448

Ministerul Finanţelor reglementează prin lege bacşişul. Potrivit unui act normativ pus în dezbatere nivelul bacsisului oferit de client poate varia între 0 şi 15% , iar evidenţierea a acestuia pe bonul fiscal să fie obligatorie în cazul serviciilor de restaurant şi baruri, indiferent de modalitatea de achitare a notei de plată.  Evidențierea bacșișului pe bonul fiscal nu este obligatorie pentru livrările la domiciliu, potrivit sursei citate.

Proiectul pus în dezbatere de MFP interzice condiționarea, sub orice formă, a livrărilor de bunuri sau a prestărilor de servicii de acordarea bacșișului. Se instituie obligația operatorului economic de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal. Nota de plată va conține rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacșișului pe care acesta dorește să îl ofere.

“Este o măsură care a fost cerută de industria HoReCa și nu numai. Așa cum am obișnuit reprezentanții patronatelor, eu sunt un partener onest, deschis și de bună credință față de propunerile venite din partea celor care activează în economia reală. Obiectivul nu este de a suprataxa ceva, ci doar de a avea un cadru legal simplu și clar, așa cum există în numeroase alte țări”, a declarat Eugen Teodorovici.

MFP instituie obligația operatorului economic de a distribui sumele provenite din încasarea bacșișului, integral salariaților, potrivit unui regulament intern și de a le înregistra în contabilitate pe seama conturilor de datorii/analitic distinct.

Bacșișul se introduce în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea „bacșiș”.

Pentru salariati, sumele provenite din bacșiș sunt calificate ca venituri din alte surse, fiind supuse impunerii prin reținere la sursă la momentul acordării veniturilor de către plătitorii de venituri. Astfel, veniturile nu se cuprind în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale.