PRO România a organizat, duminică, la Romexpo, evenimentul de prezentare a candidaților la Alegerile Europarlamentare din 26 mai 2019, Victor Ponta fiind cap de listă, urmat de comisarul european Corina Creţu. Cu această ocazie, formaţiunea a prezentat „Manifestul pentru Europa”, platforma program pe care o propune la scrutinul din 26 mai.
Liderul Pro România Victor Ponta a lansat duminică, la prezentarea candidaţilor pentru PE, un atac la adresa lui Liviu Dragnea, spunând că niciun lider politic adevărat nu-şi ia echipa cu el la tribunal şi promiţându-le membrilor Pro România că niciodată nu va fi pentru ei o povară, o ruşine şi o jenă. El a mai spus că „acum se fură cu ordonanţa de urgenţă”.
„Niciun lider politic nu-şi târăşte partidul şi echipa pentru problemele personale. Niciun lider politic adevărat nu-şi ia echipa cu el la tribunal”, a declarat Victor Ponta, adăugând: „Niciodată nu voi fi pentru dumneavostră o povară, o ruşine şi o jenă, nu o să vă iau niciodată să mă apăraţi pentru problemele mele personale”.
„Nu am văzut niciodată ca în 2019 mai multă corupţie instituţionalizată. Acum se fură cu ordonanţa de urgenţă, se fură cu hotărârea de guvern şi se fură fără frică pentru că cei care o fac ştiu că o să vină o ordonanţă, o sâ vină Curtea Constituţională, o să rezlove cineva”, a spus fostul premier.
Ponta a subliniat că dacă la referendum, pe 26 mai, va fi întrebat dacă e de acord ca oamenii politici condamnaţi să nu mai ocupe o funcţie publică va vota „pentru”. El a spus că va vota şi pentru ca legile din justiţie să nu mai fie schimbate prin ordonanţe de urgenţă
„Dacă tot întreabă domnul Iohannis pe bună dreptate poporul dacă e de acord să nu mai dăm ordonanţe pe domeniul justiţiei, în acelaşi timp trebuie să întrebe poporul şi să votăm da să nu se mai da ordonanţe în domeniul fiscalităţii”, a afirmat el.
Ponta a adăugat că oamenii de afaceri din România nu trebuie să se mai teamă că între Crăciun şi Revelion se schimbă legile şi să constate peste noapte că au de plătit noi taxe.
El a spus ca „nimeni nu poate sa teleormanizeze Romania si nimeni nu poate sa conduca tara noastra cu un Fidesz cu accente de Dambovita”.
„200.000 de euro intra in fiecare zi in coturile unui partid politic care foloseste acei bani pentru campanii impotriva noastra, pentru postaci. (…) Cand stateau langa mine pe scena de nu mai aveam loc sa respir, nu mai eram securist si mason, acum am aflat chestia asta. Depinde doar de noi sa dovedim ca putem face lucrurile bune pe care le-am facut, ca invatam din greseli. (…) Cred ca daca ne tinem de ce am pornit, Pro Romania va fi in 2020 principalul partid de centru-stanga si in 2024 va fi principalul partid al tarii. Nu am facut Pro Romania pentru alegerile pentru PE. Nici macar pentru prezidentiale si pentru locale. L-am facut a avea un proiect in care sa muncim impreuna pe termen lung”, a afirmat el.
Ponta a mai anunţat că, dacă se ţin de ceea ce şi-au propus, în 2020 vor fi principalul partid de centru-stânga din România, şi în 2024, principalul partid al ţării. „Ţine doar de noi”, a menţionat el.
Liderul Pro România declara că pe 26 mai, partidul pe care îl reprezintă are două bătălii de dus: în primul rând să arate că este o alternativă la discursul xenofob, de ură şi de dezbinare şi a doua, dacă cineva să se schimbe situaţia politică acum, nu la parlamentarele din 2020, atunci schimbarea o poate aduce doar Pro România. Victor Ponta a anunţat şi sloganul partidului: „Mândri că suntem români, mândri că suntem europeni”.
Comisarul european Corina Creţu, candidat pe lista Pro România pentru Parlamentul European, spune că în fiecare ţară din UE pentru un euro alocat din bani europeni sunt proiecte de trei euro, în timp ce România are bani necheltuiţi şi nu are proiecte, Creţu afirmând că îşi încheie mandatul la Comisia Europeană cu regretul că proiecte importante nu au fost depuse pentru a fi realizate din fonduri europene.
Ea a spus că se minte cu neruşinare că CE blochează proiecte, în condiţiile în care dezvoltarea României e blocată, ţinută pe loc sau trasă înapoi” din cauza birocraţiei, corupţiei.
„Îmi pare rău că se minte cu neruşinare şi se spune că eu şi noi la Comisia Europeană blocăm proiecte pe care nu le avem” a spus Creţu sâmbătă, la lansarea candidaţilor Pro România pentru alegerile europarlamentare, referindu-se la unele proiecte de infrastructură cum ar fi Autostrada Unirii din Moldova. „Noi mai avem în analiză patru proiecte de apă şi canalizare şi de aceea am spus totdeauna că avem nevoie de proiecte noi. În fiecare ţară pentru un euro sunt programaţi trei euro, noi avem bani necheltuiţi şi nu avem proiecte” a spus comisaruol european din artea României . Corina Creţu a adăugat că în România se fac în prezent pentru accesarea de foduri europene proiecte mici, „fără impact asupra veţii oamenilor pentru că sunt făcute în ultimul moment” ea afirmând că „dezvoltarea României e blocată, ţinută pe loc sau trasă înapoi” din cauza birocraţiei, corupţiei, responsablităţilor fragmentate din administraţia publică din România.
„Rămân cu regretul că îmi închei acest mandat (…) că nu am avut posibilitaea să semnez proiecte care cu adevărat ar lega Republica Moldova de România, care ar lega sudul şi nordul ţării, că nu au fost depuse proiectele pentru spitalele regionale văzând tot acest dezastru, toate aceste posibilităţi şi şanse pierdute, ne-am dat cu toţii seama că acest partid este deturnat de către actuala conducere, un partid care nu mai are nicio legătură cu dorinţele electoratului său, nu mai e nimeni care să se preocupe azi de şcoli, de spitale, de soarta satului românesc. Satul românesc nu înseamnă numai subvenţii pentru agricultură.
Nu se poate să le spui primarilor că UE nu primeşte proiecte pentru comunităţi mai mici de 2000 de locuitori. Nu e adevărat. Din contră” a spus Corina Creţu. Creţu a afirmat că în opinia sa alegerile din 26 mai nu sunt între partide ideologice, ci între pro europeni şi anti europeni, ea spunând că există riscul creării unei noi Cortine de fier din cauza curentului anti-european.
Victor Ponta, deschide lista partidului pentru alegerile europarlamentare, fiind urmat de Corina Creţu, Mihai Tudose, Iurie Leancă, Geanina Puşcaşu, Gabriela Podaşcă, Cristian Cosmin, Ioana Petrescu, Mihai Sturzu şi Ionela Danciu.