Primăria orașului Sinaia atrage 10 milioane de euro fonduri europene prin 2 proiecte : “PARK & RIDE” & “Eco Bus”

1438

Astăzi, 25 aprilie 2019, Liviu Gabriel Mușat, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, și Vlad Gheorghe Oprea, primarul orașului Sinaia au semnat contractele de finanțare pentru proiectele „Construire park&ride” și „Eco – bus”. Astfel, pentru reducerea emisiilor de carbon, obiectivul general comun al celor două proiecte, investițiile se ridică la o valoare totală de peste 45 de milioane de lei .

Cele două aplicații sunt finanțate din Programul Operațional Regional 2014 – 2020, în cadrul Axei prioritare 3 – „Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, Prioritatea de investiții 4e „Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare”, Obiectivul specific „Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă”.

Pentru realizarea obiectivului propus, Primăria Orașului Sinaia, beneficiar de fonduri Regio, va asigura condițiile pentru realizarea unui transfer sustenabil al unei părți din transportul privat cu autoturisme, către transportul public („Construire park&ride”), dezvoltând totodată un sistem de transport public de călători atractiv și eficient („Eco-bus”).  Prin implementarea acestor proiecte complementare, locuitorii orașului, precum și turiștii care aleg ca destinație stațiunea Sinaia, vor beneficia de o parcare cu o capacitate de 300 de locuri, precum și de două stații de reîncărcare a autovehiculelor alimentate electric. De asemenea, beneficiile vizate includ creșterea capacității de transport public, extinderea traseelor rutiere și modernizarea sistemului de transport, prin introducerea unui sistem inteligent de management al traficului, al unui sistem de e-ticketing, precum și prin achiziționarea a 11 autobuze ecologice, nepoluante pentru transportul public de călători.

Proiectul „Construire park&ride” are o valoare totală de 27.097.223,07 lei, din care peste 19 milioane de lei sunt alocați din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), aproximativ 3 milioane de lei provin din bugetul de stat, în timp ce peste 450 de mii de lei constituie cofinanțarea beneficiarului. Perioada de implementare a acestui proiect este de 54 de luni, începând cu 1 septembrie 2017.

In zona gării din Sinaia se construiește o parcare etajată, parter și 6 nivele, la care se adaugă un subsol parțial și un nivel 7-terasa exterioară la B-dul Carol I. Aceasta va avea o capacitate de 300 de locuri. În incinta parcării vor exista 2 stații de reîncărcare pentru mașinile electrice, încurajând în acest fel folosirea mijloacelor nepoluante de transport. Aici se vor putea închiria biciclete și trotinete electrice Prin aceasta se facilitează accesul în zona centrală a orașului și la principalele obiective turistice.

Aplicația „Eco-bus” vizează investiții a căror valoare totală se ridică la 18.314.932,44 lei, peste 13,5 milioane de lei este alocarea din FEDR, aproximativ 2 milioane de lei provin din bugetul de stat, cofinanțarea beneficiarului având o valoare de aproape 320 de mii de lei. Proiectul va fi implementat în perioada 25 februarie 2016 – 28 februarie 2021.

Scopul acestui proiect este reducerea emisiilor de carbon în orașul Sinaia și promovarea transportului public nepoluant, îmbunătățit în detrimentul deplasării cu autoturismul particular. Parcul auto de transport în comun va fi reînnoit cu 11 autobuze hibrid, dintre care 3 de 12 m și 8 autobuze de 10 m. Acestea vor fi dotate cu internet wireless, sistem de supraveghere video, telemanagement și taxare e-tiketing. De asemenea, în stații vor fi montate 18 panouri cu mesaje nominale pentru informarea în timp real a călătorilor asupra timpului de sosire în stație a mijlocului de transport.

” Un oraș în care poți accesa ușor transportul în comun este un oraș sănătos. Aștept cu entuziasm ziua în care voi vedea mai multe biciclete decât mașini pe străzile orașului. Sinaia este orașul cu cea mai mare rată de bani europeni atrași pe cap de locuitor. Adăugam la acea sumă și aceste doua proiecte. “Vlad Oprea, primarul orașului Sinaia