Premieră în România – autobuz cu hidrogen în București

709

Bucureștenii vor avea ocazia sa vadă pe străzile capitalei un autobuz alimentat cu hidrogen.

Compania belgiană Van Hool va prezenta autovehiculul cu hidrogen în cadrul Conferinței Comune la nivel înalt Set-Plan & ENVE, cu tema “Realizarea procesului de tranziție energetică la nivel local”.

Conferinţa este organizată de Comisia Europeană împreună cu Asociația Municipiilor din România, Comitetul European al Regiunilor și Ministerul Energiei, în perioada 12-14 iunie 2019, la Universitatea Politehnica din București.

La Conferința SET Plan 2019 (Planul strategic european privind tehnologiile energetice) și Reuniunea Comisiei ENVE (Comisia pentru energie, schimbări climatice și mediu) din cadrul Comitetului European al Regiunilor vor participa reprezentanți ai Comisiei Europene şi peste 600 de lideri locali și regionali aleși, preşedinţi de regiuni, primari din cele 28 state membre ale Uniunii Europene, membri ai guvernelor, cercetători, precum şi reprezentanți ai companiilor active în domeniul energetic.

Autobuzul care va fi prezentat la București utilizează o tehnologie dezvoltată recent, bazata pe celule de combustibil alimentate cu hidrogen dar şi pe baterii. În această arhitectură hibridă, celula de combustibil furnizează toată energia pentru funcționarea vehiculului, în timp ce bateriile asigură puterea de vârf a motoarelor pentru a putea face față accelerației rapide. Realimentarea unui astfel de autobuz durează astăzi aproximativ 7 minute pentru umplerea obișnuită a rezervorului. În scurtă vreme însă, va fi disponibilă tehnologia necesară unei umpleri, adica a unui „plin” în mai puțin de 5 minute.

Având în vedere că celula de combustibil generează doar emisii de apă, aceste autobuze nu poluează atmosfera. Astfel de vehicule care transportă persoane sunt folosite deja în câteva orașe mari din Europa precum Londra, Amsterdam, Hamburg, Koln, Frankfurt, Rotterdam sau Milano.

Tot în cadrul acestui eveniment, vor fi prezentate și două autoturisme alimentate cu hidrogen: Toyota Mirai și Hyundai Nexo.