Polițiștii prahoveni au ridicat în vederea confiscării peste 1000 kg de articole pirotehnice și au constatat 24 de infracțiuni în acțiune „Foc de Artificii”

437

Acțiunea „FOC DE ARTIFICII”, pentru verificarea legalității desfășurării operațiunilor cu articole pirotehnice, de către persoanele fizice și juridice s-a încheiat.

Polițiștii prahoveni au ridicat în vederea confiscării  peste 1000 kg  de articole pirotehnice și au constatat 24 de infracțiuni.

În perioada 18 noiembrie 2019 – 6 ianuarie 2020 în  cadrul acțiunii Foc de artificii 2019-2020, polițiștii din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova au efectuat controale la societățile comerciale autorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice.

Totodată, echipele de control au acționat în zona marilor complexe comerciale, a piețelor și a târgurilor pentru identificarea persoanelor care încalcă prevederile legale în acest domeniu și luarea măsurilor ce se impun.

În perioada menționată au fost desfășurate inclusiv activități informativ-preventive în unitățile școlare pentru conștientizarea de către elevi a riscurilor la care se expun când folosesc articole pirotehnice ilegale sau nedestinate publicului larg. 

Astfel, în județul Prahova polițiștii au au efectuat 25 de acțiuni și controale, cu aceste ocazii fiind constatate 24 de infracțiuni pentru care au fost deschise dosare penale și au fost aplicate 27 în valoare de 80.000 lei.

De asemenea, au fost ridicate în vederea confiscării 1205 Kg materiale pirotehnice, în valoare de 18.400 lei.

Exemple:

  • În data de 30 decembrie, polițiști din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară emise de Judecătoria Ploieşti. La una dintre locațiile vizate, au fost găsite şi ridicate baterii/articole pirotehnice din categoriile F2, F3 şi F4 (aprox. 950 kg) deţinute şi depozitate fără respectarea condiţiilor legale și destinate comercializării. Totodată, a fost ridicată şi o autoutilitară folosită la transportul articolelor pirotehnice. În cauză sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă calificată şi orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.
  • În noaptea de 30/31 decembrie, polițiști din cadrul Secției nr. 1 Ploiești,  aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe Centura de Est, au oprit pentru control un autoturism care tracta o remorcă. S-a procedat la legitimarea conducătorului auto – un bărbat de 27 de ani din orașul Băicoi, iar cu ocazia controlului efectuat, în remorcă au fost identificate mai multe cutii conținând amestec pirotehnic, toate din clasa F2. Fiind întrebat de provenienţa articolelor pirotehnice, șoferul a declarat că efectuează transport colete în regim particular pe ruta România-Germania și retur, iar acestea proveneau din Germania. În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, articolele pirotehnice în valoare de cca. 9.000 de lei  fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor.
  • În seara zilei de 28 decembrie 2019, pe strada Poștei din municipiul Ploiești, a fost depistat un adolescent de 16 ani care avea asupra sa 52 de petarde, despre care a declarat că i-au rămas de la revelionul anterior. În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii prev. şi ped de art. 37 lit. a din Legea nr. 126/1995, materialele pirotehnice fiind ridicate în vederea cercetărilor.
  • În timpul acțiunii, a fost depistat un ploieștean, vânzător la o societate comercială, care avea expuse spre vânzare articole pirotehnice din clasa P1, fără a avea inscripție în limba română. În cauză s-a luat măsura sancționării contravenționale, conform art. 38 alin.1 lit. d din Legea nr. 126/1995, cu amendă în cuantum de 5.000 lei și au fost ridicate în vederea confiscării 352 articole pirotehnice de mici dimensiuni, 15 baghete și 30 articole pirotehnice dimensiune medie, toate din categoria P1, în valoare de 420 lei.
  • În data de 24 decembrie 2019, polițiști din Câmpina au acționat pentru verificarea legalității desfășurării operațiunilor cu articole pirotehnice de către persoane fizice și juridice din municipiu, ocazie cu care au depistat o femeie – angajată la o societate comercială autorizată să comercializeze articole pirotehnice – în timp ce vindea unui minor două articole pirotehnice categoria P1. Tot cu această ocazie, a fost depistat și un bărbat, administrator al unui agent economic, având la vânzare articole pirotehnice din categoria F1, fără a avea inscripționate instrucțiunile de folosire în limba română. Pe numele femeii a fost întocmit un dosar penal conform prevederilor Legii nr. 126/1995 R, iar bărbatul a fost sancționat contravențional în conformitate cu prevederile  art.38, alin.1, lit.d din același act normativ. În cauză s-a procedat la ridicarea celor 27 de articole pirotehnice, în vederea continuării cercetărilor.
  • În aceeași zi, polițiștii din Vălenii de Munte au efectuat un control la o întreprindere individuală din comuna Bălțești, ocazie cu care, în spațiul de depozitare al unui aparat de cafea, au fost găsite 188 articole pirotehnice din categoriile P1, F2 și F3.  Fiind întrebat despre proveniența acestora, administratorul a declarat că a achiziționat articolele pirotehnice cu o zi înainte și că intenționa să le utilizeze în noaptea de Revelion. În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de orice operațiuni cu articole  pirotehnice efectuate fără drept.
  • În data de 31 decembrie, polițiștii din Mizil au acționat în zona centrală a orașului, ocazie cu care au depistat în flagrant trei bărbați care ofereau spre vânzare trecătorilor articole pirotehnice din categoria celor supuse autorizării.Aceștia au declarat că le-au cumpărat din București și că nu dețin autorizație în vederea folosirii și comercializării lor.

Asupra celor trei au fost găsite 180 cutii cu minipocnitori clasa 1 și baterii artificii clasele  F1și F3. În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.