Performanță românească: Ana-Maria Popescu a devenit campioană mondială la scrimă!

565

Ana Maria Popescu și-a confirmat încă odată valoarea, câștigând aurul etapei de Cupă Mondială din Estonia, turneul 50th Glaive de Tallinn.

Calificată direct pe tabloul principal al competiției din capitala estoniană, Ana Maria a învins-o în primul tur pe o reprezentantă a gazdelor, Katrina Lehis (15-14). În turul secund românca a dominat și a câștigat cu 15-9 întâlnirea cu Courtney Hurley (S.U.A.), iar în optimi a trecut clar de sud-coreeanca Sera Song (15-7). În sferturi, Ana Maria a întâlnit-o pe Nicol Foietta, medaliată cu argint la Universiada 2019 cu echipa Italiei. Victoria sportivei noastre a fost una la zece tușe diferență (15-5) și pentru Ana Maria Popescu a venit meciul din semifinale. Adversară i-a fost chinezoaica Sun Yiwen, bronz olimpic la Rio 2016. Disputa a fost pe muchie de cuțit, fiecare din cele două combatante trecând pe rând la conducere, Yiwen părând chiar scăpată spre victorie atunci când avea 14-12 pe tabelă. Însă revenirea Anei a fost una fantastică, ea impunându-se cu 15-14.

În finală, cu rusoaica Violetta Kolobova, Ana Maria a reușit să egaleze la 9 pentru ca apoi să conducă ostilitățile până la victoria cu 15-13 care i-a adus aurul de la Tallinn. Alături de Ana Maria Popescu, unul din artizanii victoriei din Estonia a fost și antrenorul Mihai Popa.

Celelalte spadasine tricolore participante au trecut, toate, de faza grupelor și s-au calificat pentru tabloul eliminatoriu. Astfel, Denisa Barosan a ieșit din grupe cu patru victorii, în vreme ce Bianca Benea, Alexandra Predescu, Greta Vereș, Amalia Tătăran s-au calificat cu câte trei victorii.

Pe tabloul eliminatoriu, Greta Vereș a trecut de Pia Albertsson (Suedia, cu 15-7) și de Yana Botvinik (Israel, cu 15-12), însă a fost eliminată de Anastasiia Spas (Ucraina), care a învins-o cu 15-13.

Amalia Tătăran a ajuns și ea în turul al treilea al tabloului, după ce le-a învins pe canadianca Malinka Hoppe Montanaro (15-5) și pe chinezoaica Hou Guangjuan (15-14), dar a cedat în fața americancei Isis Washington (7-15).

Bianca Benea și Amalia Predescu nu au trecut de primul tur al tabloului, fiind eliminate de două spadasine din Franța. Bianca a pierdut la Fanny Depanian (12-15), iar Alexandra la Laurence Epee (9-15).

Cele patru victorii din grupă au trimis-o pe Denisa Barosan direct în turul secund al tabloului, acolo unde a pierdut cu 7-15 la elvețianca Angeline Favre.

Foto: Federația română de scrimă