Percheziții domiciliare la 6 prahoveni bănuiți de tăierea și sustragerea de arbori din fondul forestier național

725

Polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică Prahova, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Prahova și cu cel al polițiștilor din cadrul Poliției oraşului Vălenii de Munte, pun în executare 9 mandate de percheziție domiciliară, în orașul Vălenii de Munte, la domiciliile a 6 persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de tăiere și sustragere, de arbori, din fondul forestier național, fals intelectual și delapidare, fapte săvârșite în perioada aprilie 2022-mai 2023.

Prejudiciul total cauzat în urma activității infracționale este de aproximativ 50.000 de lei.

La sediul unității de poliție vor fi conduse 9 persoane, în vederea audierii.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Activitatea beneficiază de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă ,,Matei Basarab” Ploiești.

UPDATE:

În fapt, din verificări a rezultat că în cursul anului 2022,  două dintre persoanele bănuite ar fi tăiat, ilegal, și sustras din cadrul unui canton silvic din comuna Măneciu 230 de arbori.

Tot din cercetari a mai rezultat că unul dintre bărbați și-ar fi pontat soția, dar și alte persoane, în mod fictiv, ca angajați zilieri în cadrul unui ocol silvic, încasând aproximativ 2.600 de lei, deși aceștia nu lucrau.

De asemenea, un alt bărbat ar fi sustras mai mulți puieți de arbori în aceeași perioadă, iar un altul ar fi desfășurat activități de ,, extragere a agregatelor minerale, fără autorizația de gospodărire a apelor”, în formă continuată, piatra de râu fiind ulterior comercializată către diferite persoane.

Totodată, a mai reieșit faptul că două dintre persoanele audiate, cu privire la aspectele în cauză, ar fi dat declarații nereale.

În urma perchezițiilor au fost descoperite și ridicate mai multe înscrisuri și alte mijloace materiale de probă.

În baza probatoriului administrat, față de trei bărbați cu vârstele de 45, 55 și 56 de ani, din comuna Măneciu și orașul Vălenii de Munte, a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând ca azi să fie prezentați unității de parchet competente cu propunere de luare a unei alte măsuri preventive.

În cauză, cercetările sunt continuate de polițiști în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere, fără drept, de arbori, furt de arbori, delapidare, fals intelectual în formă continuată, înșelăciune, extragere a agregatelor minerale, fără autorizația de gospodărire a apelor, în formă continuată și mărturie mincinoasă.

Foto cu caracter ilustrativ