Patru noi focare de pestă porcină africană, confirmate în Prahova

474

În ședința extraordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor, ca urmare a confirmării, prin buletine de analiză și de către I.D.S.A. București, a 4 (patru) noi cazuri/focare de pestă porcină africană.

Noile cazuri apărute sunt localizate astfel:

– 2 cazuri la porci mistreți în fondurile de vânătoare 11 Gherghița și 33 Nucet;
– 2 focare în exploatații nonprofesionale (1 caz în comuna Gorgota, sat Poienarii Apostoli; 1 caz în comuna Balta Doamnei, sat Balta Doamnei).

În cadrul ședinței, desfășurate sub conducerea domnului subprefect Emil Dăgănescu, au fost adoptate hotărâri privind:

– aprobarea Planului de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane la nivelul judetului Prahova, pentru focarul de la Balta Doamnei;
– aplicarea măsurilor aprobate prin programele de măsuri pentru cele două fonduri de vânătoare și focarul nou apărut în comuna Gorgota;

Zonele infectate, de protecție și de supraveghere în jurul focarelor nou apărute au fost stabilite de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova și sunt menționate în cuprinsul hotărârilor adoptate (disponibile pe site-ul Instituției Prefectului Județului Prahova, la adresa: https://ph.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta).

În acest moment, la nivelul județului, sunt confirmate 26 de focare de PPA, în comunele: Poienarii Burchii, Gorgota, Târgșoru Vechi, Brazi, Puchenii Mari și Balta Doamnei – la porcii domestici și o suspiciune în comuna Balta Doamnei.

Autoritățile locale continuă recensământul suinelor din zonele afectate de PPA. Echipaje ale Inspectoratului de Poliție Județean Prahova efectuează controalele în trafic ale autovehiculelor care pot transporta animale/carne/produse din carne de porc pe căile rutiere.