Un proiect ce a primit votul decisiv al deputaților și merge spre promulgare, stabilește modificarea Legii sănătății, astfel încât și tinerii care studiază în afara granițelor să poată beneficia de asigurare de sănătate, fără plata contribuției. În proiectul inițial erau luați în calcul doar studenții din Uniunea Europeană (UE), Spaţiul Economic European (SEE), Elveţia sau Marea Britanie, dar senatorii au extins aplicarea măsurii în cazul tuturor tinerilor care studiază în străinătate, indiferent de țară, inclusiv al liceenilor.
Situație întâlnită în prezent, apărută din interpretarea eronată de către autorități a legislației actuale, respectiv faptul că, atunci când sunt în țară cu diverse ocazii, studenților și elevilor români ce urmează cursurile universităților sau liceelor din străinătate nu li se recunoaște dreptul de asigurat, a condus la numeroase procese în care instanța le-a dat dreptate tinerilor.
Astfel, prin actul normative care merge acum la promulgarea președintelui țării, se stabilește adăugarea în Legea sănătății a unei noi categorii de persoane care pot beneficia de asigurare, fără plata contribuției. Concret, vor beneficia de asigurare, pe lângă cei ce o fac deja, și tinerii care studiază în străinătate.
Printr-un amendament introdus la Senat, lista celor ce pot beneficia de asigurare, fără plata contribuției, s-a extins, cuprinzând acum elevii înmatriculați într-o instituție de învățământ liceal/ școală profesională acreditată din România sau din orice altă țară. De asemenea, sunt vizați de măsură și studenții ori studenții-doctoranzi ce sunt înmatriculați într-o instituție de învățământ superior acreditată din România sau din orice altă țară.
Înainte, proiectul viza doar “studenţii şi studenţii – doctoranzi înmatriculaţi într-o instituţie de învăţământ superior acreditată din Uniunea Europeană/ Spaţiul Economic European/ Confederaţia Elveţiană/ Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord”.
Pe lângă cei amintiți mai sus, beneficiază de asigurare, fără plata contribuției, printre alții, și:
- tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului;
- soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate;
- persoanele cu handicap, pentru veniturile obținute în baza Legii nr. 448/2006;
- femeile însărcinate și lăuzele;
- persoanele fizice care beneficiază de ajutor social;
- persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, precum și pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală etc.