Parlamentarii europeni au votat pentru renunțarea la ora de vară

874

Parlamentul European a votat astăzi pentru renunţarea la schimbarea orei de vară în: 410 eurodeputaţi nu mai vor ca ora să fie schimbată, în vreme ce 192 au votat împotrivă, iar 51 au preferat abţinerea. Votul exprimat de eurodeputaţi a obţinut o largă majoritate, aşa încât schimbările sezoniere ale orei pe teritoriul UE nu mai sunt obligatorii.

Potrivit unei propuneri adoptată la începutul lunii martie de Comisia pentru transport şi turism a Parlamentului European, statele membre UE renunţă la modificarea bianuală a orei şi decid dacă aleg ca ora standard să fie cea de iarnă sau cea de vară. 

Concret, această coordonare vizează depăşirea problemelor generate de orarul de transport aerian şi terestru. În cazul în care Comisia Europeană depistează orice fel de probleme legate de acordarea acestor transporturi, poate dispune amânarea cu un an a acestor modificări de oră şi orar.
La renunţarea schimbării orei s-a ajuns în urma unui sondaj desfăşurat la nivelul Uniunii Europene. Aproximativ 84% din cele peste 4,6 milioane de opinii au fost în favoarea reununţării la schimbările orare. Din acest motiv, Comisia Europeană a propus, anul trecut, abolirea modificărilor sezoniere ale orei. 

Ţările membre nu şi-au exprimat, încă, poziţia în această privinţă. Legislaţia europeană actuală prevede ca toate statele din bloc să schimbe ceasul cu o oră înainte în ultima duminică din martie şi înapoi cu o oră în ultima duminică din octombrie. Comisia Europeană a propus, în septembrie, revocarea acestei practici, după ce un sondaj de opinie la nivel european a relevat că majoritatea cetăţenilor îşi doresc acest lucru. 4,6 milioane de oameni au răspuns la sondaj, iar 84% s-au pronunţat pentru încetarea practicii de schimbare a orei. Conform propunerii comisiei, statele membre ar urma să nu îşi mai schimbe ora înainte şi înapoi în timpul anului, însă vor fi libere să decidă în care zonă de timp vor să rămână – la ora de iarnă sau la cea de vară, informează Reuters preluată de RADOR.

Schimbarea sezonieră a orei a constituit subiect de dezbatere şi în SUA, unde legislatorii au încercat fără succes să o abolească. Rusia a decis în 2011 să rămână la ora permanentă de vară, pentru a îmbunătăţi confortul cetăţenilor săi, însă a trecut la ora permanentă de iarnă în 2014, după reclamaţii din partea populaţiei. Cele mai multe state din afara Europei şi din America de Nord nu îşi schimbă ora pe parcursul anului.

Sursa: romania-actualitati.ro