Ordonața de Urgență privind alegerile anticipate, publicată în Monitorul Oficial

425

Ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial. Documentul a fost transmis și Parlamentului, urmând să intre în dezbatere parlamentară. Aleșii au posibilitatea de a abroga OUG sau de a modifica prevederile acesteia.

OUG adoptată de Guvernul Orban prevede trei zile de vot în Diaspora, precum și dublarea numărului de parlamentari de diaspora. În cazul alegerilor parlamentare, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent. Modificarea permite organizarea alegerilor cu 40 de zile mai repede decât in prezent. Alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu pot vota oriunde se află în ţară.

Preşedintele interimar al Senatului, Titus Corlăţean, a declarat că speră ca Avocatul Poporului să atace la CCR OUG privind alegerile anticipate.

„Am verificat avizul Consiliului Legislativ şi am constatat o serie de argumente ale Consiliului Legislativ care au fundamentat avizul negativ al Consiliului. Nu e vorba numai de aspecte de fond dar sunt aspectele de neconstituţionalitate care viciază grav adoptarea ordonanţei de urgenţă pentru că solicitarea avizului s-a făcut pe data de 5 februarie, când Guvernul a fost demis”, a declarat Titus Corlățean