OFICIAL! Guvernul Cîţu a fost demis cu 281 de voturi! Moţiunea de cenzură depusă de PSD a trecut.

467

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, a votat, marți, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului PNL-UDMR condus de Florin Cîțu.

Guvernul Cîţu a fost demis. Moţiunea de cenzură depusă de PSD, intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!”, a trecut în Parlament. Pentru moţiune au votat, pe lângă social-democraţi, şi parlamentari USR şi AUR.

George Simion, lider AUR, a spus că Guvernul Cîțu a picat cu 281 de voturi. „Este mai mult decât speram. Am dat marioneta afară”, a spus George Simion.

Urmează ca președintele României să invite partidele la Cotroceni pentru consultări legate de formarea unei noi majorități și desemnarea unui nou premier.

Formarea unui nou Guvern

Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Alegeri anticipate

După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.